Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

BÛCHE DE NOËL piernikowo-cz...
Ciasto Królewiec (przepis k...
Pijana Śliwka Pycha .** Śli...
...
...
sukienka Pallaise
Roladka z piersi kurczaka n...
9999
...:)
Korzenne Ciasteczka z Mikoł...
Oczy carycy ilovebake.pl
Ciasto makowo - budyniowe
Jeśli ktoś przepada za sern...
Rolada ze szpinakiem, wędzo...
Najlepszy makowiec na święt...
stefanka
Ciasto

500g mąki ...
Strucla Dresden Stollen z m...
Ciasto czekoladowe przekład...
Sernik snickers mniaaaaaam :)
Najłatwiejsze pierniczki-pr...
Składniki na około 40 ciast...
karolinab26

karolinab26

Dodane 18.12 o 22:20
Obserwuj
Pijana Śliwka Pycha .** Śliwki w rumie: 500 g śliwek kalifornijskich (suszonych) 250 ml ciemnego rumu Śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w małym garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki (jeśli cały alkohol z jakiegoś powodu nie wsiąknie w śliwki - odlać go a śliwki osuszyć). Składniki na kakaowe blaty: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić. Po wystudzeniu: 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie pół szklanki drobnego cukru do wypieków 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć. Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe. Nasączenie: 100 ml kawy (1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 100 ml wody) 3 łyżki rumu Wymieszać. Krem z nutellą i śliwkami: 250 g masła, w temperaturze pokojowej 400 g nutelli, w temperaturze pokojowej 125 g serka mascarpone, schłodzonego Masło umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania puszystej masy. Dodać nutellę i mascarpone, utrzeć tylko do połączenia się składników i powstania gładkiego kremu. Dodać śliwki nasączone w rumie i wymieszać. Ponadto: 3/4 słoiczka powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 120 g deserowej czekolady, posiekanej 120 ml śmietany kremówki 30 lub 36% Kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia. Wykonanie: Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki kawow...

Pijana Śliwka Pycha .*

* Śliwki w rumie: 500 g śliwek kalifornijskich (suszonych) 250 ml ciemnego rumu Śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w małym garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki (jeśli cały alkohol z jakiegoś powodu nie wsiąknie w śliwki - odlać go a śliwki osuszyć). Składniki na kakaowe blaty: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić. Po wystudzeniu: 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie pół szklanki drobnego cukru do wypieków 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć. Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe. Nasączenie: 100 ml kawy (1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 100 ml wody) 3 łyżki rumu Wymieszać. Krem z nutellą i śliwkami: 250 g masła, w temperaturze pokojowej 400 g nutelli, w temperaturze pokojowej 125 g serka mascarpone, schłodzonego Masło umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania puszystej masy. Dodać nutellę i mascarpone, utrzeć tylko do połączenia się składników i powstania gładkiego kremu. Dodać śliwki nasączone w rumie i wymieszać. Ponadto: 3/4 słoiczka powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 120 g deserowej czekolady, posiekanej 120 ml śmietany kremówki 30 lub 36% Kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia. Wykonanie: Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki kawow...

Zszywka przypięta także na tablicach:
Przepisy przepisy
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: