Więcej zszywek z tablicy

food

Prosty sernik na zimno z bi...
Zakręcone drożdżówki Składn...
Omlet z szynką i pieczarkam...
zupa koperkowa - świetna na...
Pigwówka – nalewka z pigwowca
pomysłowe desery
Kanapka szefa – czyli mąż w...
krem bananowo migdałowy-baza
Nutella biała z jabłek
Pyszna salatka idealna do g...
___m
mniam
Przekąska roladki ciasto fr...
idealne na impreze koreczki...
sałatka cezar przepis po kl...
Biszkopt pieczony według te...
SUPER PROSTE PRZEKĄSKI - FA...
babka z czekoladą chyba mni...
Sałatka meksykańska sałatka...
Sałatka toscani (przepis po...
Chrupiąca tarta z cukinią. ...
Muffiny - Przepis podstawowy
Pijana śliwka Składniki: bi...
Sernik Raffaello na zimno :...
roladki
roladki z tortilli

Więcej zszywek ze źródła

zjemto.blox.pl

Ciasto z sezamem bananowy omlet racuszki budyniowe z bananami brokułowo-ziemniaczane krok... Chałwowiec - bez pieczenia Pani Walewska bez pieczenia Ciasto Malakoff - bez piecz... zapiekanka gołąbkowa Bajaderka pod pierzynką

na...

Pijana śliwka Składniki: biszkopt 1 szkl.

cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżki kakao 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa ze śliwką suszone śliwki (5dkg) 300 g masła w temp. pokojowej 250 g nutelli 100 ml wódki bita śmietana 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany (śmietn-fixy) Sposób wykonania: Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć na noc w wódce. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Wbić po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać. Blaszkę o wymiarach 32x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temp. 160C. Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na pół. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać nutellę. Do do masy nutellowej dodać śliwki. Wymieszać. Pomalutku wlewać pozostały po śliwkach alkohol, cały czas mieszając. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę nutellowo-śliwkową. (Biszkopt jest dosyć wilgotny, ale jeśli lubicie bardzo mokre ciasta, można go dodatkowo nasączyć naparem z kawy). Przykryć drugim płatem ciasta. Zimną śmietankę, wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch ciasta. Całość obsypać kakao. Schłodzić. Na godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki. Smacznego :)

Zszywka przypięta także na tablicach:

słodko

ciasta

Jedzenie

ciasta

+24 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: