Piwo kremowe z Harrego Pottera!
BUTTERBEER / KREMOWE PIWO
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki brązowego cukru
200 ml śmietanki kremówki
300 ml gazowanej wody
2 łyżki syropu waniliowego (można zastąpić esencją waniliową na bazie alkoholu, lub dodać wyłuskaną wanilię)
2 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
opcjonalnie: kieliszek whisky
PRZYGOTOWANIE:
Do małego garnuszka wlać 4 łyżki śmietanki kremówki, pozostałą śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru. Dodać cukier i podgrzewać przez kilka minut cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Do rozpuszczonego cukru dodać masło i syrop waniliowy. Po wymieszaniu dodać gazowaną wodę, szybko mieszając, aby cukier się nie skrystalizował pod wpływem zimnej wody. Gotowy napój przelać do kufla lub szklanki i na wierzch nałożyć ubitej śmietany kremówki.
Użytkownicy także przypinają:
czarnykot13
Mniam mniam :D
misia117
O już mam na niego ochotę :)
angelanysa97
No ale kiedy wlać to whisky ??
coccolinka
Słodkie aż wykręca :) mimo, że zrobiłam z pół szklanki cukru. Ale pychaaaaaa. Następnym razem dam 1/3 szklanki cukru.
Iris
sama nie robiłam, ale piłam już, polecam, jest przepyszne, ale bardzo syte ;)
monik10
śmietana z wodą gazowaną ? czy mój żołądek to wytrzyma :(
migi11
osobiście jeszcze nie robiłam, ale czekam na opinie :D
amixferin
musi byc brazowy cukier?
Mimi_K
No, coś dla miłośników HP ;) Zrobię!
konto-usunięte
Jestem bardzo ciekawa smaku