Czesław Miłosz – refleksja po śmierci poety.


georgia20

georgia20

Dodane 13.02 o 18:54
Obserwuj

Placek cebulowy z boczkiem



250 g chudego twarogu
400 g mąki
5 jaj
6 łyżek mleka
7 łyżek oleju
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5 kg cebuli (dałam pół na pół czerwoną i białą; myślę, że 1 kg też wystarczy)
3 łyżki sklarowanego masła
400 g kwaśnej śmietany
200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę (dałam wędzony boczek w plastrach; jeśli ktoś nie przepada, można też użyć szynki)
pieprz
sól
gałka muszkatołowa

Ser kruszymy w misce. Dodajemy mąkę, 1 jajko, mleko, olej, 1/2 łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy z niego kulę i zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut.
Obieramy cebulę, kroimy ją w plastry i dusimy na sklarowanym maśle. Zdejmujemy z ognia. Śmietanę mieszamy z 4 jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę śmietanową mieszamy z cebulą.
Rozwałkowujemy ciasto, przekładamy je na natłuszczoną blachę lub do żaroodpornej ceramicznej formy, wyklejamy brzegi. Na ciasto wykładamy masę cebulową, posypujemy całość pokrojonym boczkiem.
Placek pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy ciepły, najlepiej z kieliszkiem dobrego wina.

Zgłoś naruszenie

basia88_98

bąba kaloryczna ...... czyli było smaczne XDD

1  |  13.02 o 21:05  

liliana200

Takiego cuda jeszcze nie jadałam a cebulę kocham

 |  13.02 o 20:49   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: