Placek Jabłkowy z Cynamonem - Dukan Pyszny drożdżowy
placek, choć wydaje się niewielki i jest dla 2 osób lub na 2 dni, to połowa nieźle napycha Smak jabłek, lekko kwaskowy i cynamon... pyszne! Moje pachniało jak najprawdziwszy jabłecznik drożdżowy! a dzięki kiślowi miało pyszny lekko kwaskowy posmak 6 łyżek otrębów NIE mielonych(4o+2p) 17 rozkruszonych tabl. słodziku 2 płaskie łyżeczki drożdży suszonych 1 łyżka kiślu jabłkowego (oczywiście w proszku) aromat jabłkowy odrobina barwnika żółtego, żeby ciasto nie było bure mniej niż 0,5 łyżeczki cynamonu 150g serka homo 2 jajka kruszonka (ale dałam: 2 łyżki twarogu, 1 łyżka słodziku w proszku, 3 łyżki mleka w proszku, odrobina aromatu waniliowego, wymieszałam i do lodówki) Przygotować najpierw "kruszonkę", ewentualnie ciasto można udekorować polewą np białą. Piekarnik rozgrzać do temp 175* średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Podpiec chwilę kruszonkę (ja tego nie zrobiłam, ale nie była ona taka krucha. Suche składniki na ciasto wymieszać, dodać do nich serek homo i żółtka. Wymieszać. Białka ubić ze szczypta soli na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy. Całość przelać do formy, wstawić od razu do pieca, po 5 minutach na wierzch ułożyć "kruszonkę", jeśli nie podpiekliśmy jej jak ja to będzie się ona trochę lepić, ale najszybciej jest po prostu nabierać po trochu i zrzucać palcami na ciacho postarać się robić to szybko Zamknąć drzwiczki i piec dalej przez 30 minut. Wyjąć ciasto, odwrócić do góry spodem i zdjąć papier, położyć ciasto na kratkę, by ostygło i nie zaparowało od spodu, ewentualnie polać polewą zamiast kruszonki.
Użytkownicy także przypinają: