Więcej zszywek ze źródła

www.kwestiasmaku.com

Placek z Ligurii
Placek dro... Focaccia z pomidorkami kokt... Focaccia z mozzarellą i pes... Pasztet z cukinii Chłodnik litewski WONTONY Z KREWETKAMI MLECZNA KANAPKA CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM ... Ciasto z rabarbarem i beza
wiedzmanna

wiedzmanna

Dodane 8.09 o 22:30 z

www.kwestiasmaku.com

Obserwuj

Placek z Ligurii

Placek drożdżowy z ciasta podobnego do pizzy lub focaccii, z pomidorami, cebulą i oliwkami.

Drożdżowe
Focaccia
Pizza
Kuchnia włoska
Kolacje na ciepło

anchois
czarne oliwki
Składniki

15 g drożdży instant lub 50 g drożdży świeżych
100 ml ciepłego mleka
600 g mąki
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy

Nadzienie

2 cebule
400 g pomidorów z puszki bez skórek
1 łyżeczka suszonego oregano
6 filecików anchois
12 czarnych oliwek
oliwa z oliwek

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz 350 - 400 ml ciepłej wody. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać przez 15 minut, przykryć złożoną kilka razy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 i 1/2 godziny.
Cebulę obrać i pokroić na połówki a później w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, włożyć cebulę i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Cebulę zeszklić, nie rumieniąc. Dodać pokrojone pomidory, oregano, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez kolejne 10 minut, aż sos stanie się gęsty i większość płynu odparuje.
Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 26 cm wysmarować oliwą, wypełnić ją wyrośniętym ciastem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na wierzchu ciasta bardzo delikatnie, po łyżeczce rozłożyć ostygnięty sos pomidorowy, odsączone z zalewy fileciki anchois i oliwki.
Formę ustawić na kratce i wstawić do nagrzanego piekarnika na półkę niżej niż połowa piekarnika. Piec przez ok. 30 minut. Skropić oliwą i podawać.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: