Więcej zszywek z tablicy

Jedzenie ❤

Placki jogurtowe z truskawk...
.☆.
inousis

inousis od MaJe_CzKa222

Dodane 13.04 o 17:41
Obserwuj
Placki jogurtowe z truskawkami
kładniki, około 16 placków:

• 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
• 2 duże jajka
• 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
• 2 - 3 łyżki cukru
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• mała szczypta soli
• kilka truskawek



Dodatki: np. cukier puder, bita śmietana, syrop klonowy, posłodzona gęsta śmietana 12%



Przygotowanie:

W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Posypać cukrem pudrem. Można też podawać z bitą śmietaną, syropem klonowym.

Placki jogurtowe z truskawkami

kładniki, około 16 placków:

• 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
• 2 duże jajka
• 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
• 2 - 3 łyżki cukru
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• mała szczypta soli
• kilka truskawek



Dodatki: np. cukier puder, bita śmietana, syrop klonowy, posłodzona gęsta śmietana 12%



Przygotowanie:

W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Posypać cukrem pudrem. Można też podawać z bitą śmietaną, syropem klonowym.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

NikOla_II

Właśnie wypróbowałam przepis i muszę przyznać: są przepyszne! :)

15.04 o 19:35   2  | 

Truskaweczka_22

Mniam :)

15.04 o 9:27      1  | 

CockraptorS

a spróbujcie ich z boczkiem i majonezem. idealne...

14.04 o 22:28      2  |  4 Pokaż odpowiedzi

ewelina12576

pycha :) Następnym razem zrobię z jakimś innym owocem np. malina albo borówka :D

14.04 o 12:27      1  | 

domcia0122

wyglądają pysznie

13.04 o 19:31      1  | 

MaJe_CzKa222

Living_Things, cieszę się że placuszki smakowały :)

13.04 o 16:07      1  | 

Living_Things

Wyszły przepyszne! Na pewno będę robić częściej! :)

13.04 o 16:05   1  | 

Fashionistka022

poczekam aż będzie sezon na truskawki i zrobię :) :)

13.04 o 10:01      1  | 

Neyd

wypróbowałam ten przepis, wyszła mi gęsta masa ale ogólnie są bardzo pyszne !!! Polecam :)

12.04 o 16:17   1  | 

stawiamnamleko

Mniam, przerobię go trochę pod siebie, ale na pewno wyjdą pyszne ♥

11.04 o 16:49   1  | 
Zobacz więcej komentarzy

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY