Placki z cukinii – składniki:
/na ok. 14 sztuk/
2 małe cukinie (każda ok. 300-350 g)
2 jajka
ok. 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 2 czubate łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
Cukinie dokładnie myjemy i wycieramy. Odkrawamy końce i ścieramy (wraz ze skórką) na największych oczkach tarki. Lekko solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru wody.
Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i pieprz.
Moja uwaga:
jeśli ciasto będzie zbyt płynne dodajcie więcej mąki. W tym przepisie trzeba jej dawać „na oko”, bo cukinie bywają bardziej i mniej wodniste, stąd ważne jest wybieranie jak najmniejszych, ponieważ przeważnie są bardziej zbite.
Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy patelnię, na której rozgrzewamy olej.
@madameedith
Zszywka przypięta także na tablicach:
Kulinarne inspiracje
Użytkownicy także przypinają: