Więcej zszywek ze źródła

ilovebake.pl

Ciasto kokos w czekoladzie Ciasto z musem czekoladowym... Ciasto z buraków Ciasto z musem czekoladowym... Kruche ciasto z budyniem i ... Ciasto marchewkowe z mascar... Ciasto danio Ciasto dyniowe z jabłkami Placki z jabłkiem na jogurc...
aiwlys65

aiwlys65 od dirgela

Dodane 16.08 o 16:01 z

ilovebake.pl

Obserwuj

PLACKI Z KASZY JAGLANEJ



Placki jaglane na drożdżach to świetny pomysł na przemycenie cennych składników odżywczych. Pyszne i delikatne z prawie nie wyczuwalnym smakiem kaszy jaglanej. Do złudzenia przypominają racuchy drożdżowe.

Placki z kaszy jaglanej możesz wykonać na kaszy, który została z przygotowania innej potrawy lub ugotować świeżą. Każda kasza po ugotowaniu ma troszkę inną wilgotność i należy dodawać do niej tyle mąki, aby konsystencja była podobna do gęstej śmietany.

Drożdże bardzo fajnie pracują i podnoszą placuszki, dzięki czemu będą napuszone i niezbyt ciężkie. Im cięższe ciasto tym placuszki lepiej się trzymają na patelni i drożdże lepiej je podniosą.

Placki z kaszy jaglanej możesz usmażyć z dodatkami np. świeżych owoców. Sprawdzą się tutaj jabłka, jagody, banan. Bardzo dobrze smakują z dżemem lub oprószone cukrem pudrem.

Mleko krowie możesz zastąpić np. kokosowym. Mąkę pszenną możesz zastąpić np. ryżową, gryczaną lub inną bezglutenową. Cukier natomiast miodem lub ksylitolem.

Placki z kaszy jaglanej są bardzo podobne do racuchów drożdżowych, ale są o wiele bardziej cenniejsze w składniki odżywcze.


SKŁADNIKI NA PLACKI:
ILOŚĆ: 2 talarze placków

1 1/2 szklanki kaszy jaglanej, suchej
3 szklanki wody
2 1/2 szklanki mleka
15 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
3/4 szklanki mąki lub skrobi ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej lub innej
2 łyżki cukru, miodu, ksylitolu lub syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml

** lekko ponad 3 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. W rondelku gotuje 3 szklanki wody razem ze szczyptą soli. Dodajemy kaszę i gotuję na niewielkim ogniu przez około 15 min raz na jakiś czas mieszając. Następnie zdejmuje z ognia i odstawiamy na 10-15 min. Po ty czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę. Przekładam do dużej miski, wlewam mleko i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy drożdże suche ( ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn), cukier, ekstrakt i przesiane obie mąki. Mieszamy dokładnie najlepiej drewnianą łyżką. Konsystencja powinna przypominać gęstą kwaśną śmietanę. Jeśli masa jest za rzadka dodaj więcej mąki. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości. Placuszki smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY