„Antygona” i „Elektra”: tematyka tragedii Sofoklesa


elew1

elew1

Dodane 3.11 o 17:04
Obserwuj

Placuszki z serem


Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 17 placków

Kalorie: 76 w jednym placku
Dieta: wegetariańska
Składniki:

250 g twarogu półtłustego
4 małe jajka
80 g mąki pszennej - 8 płaskich łyżek
2 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do usmażenia placków użyłam oleju z pestek winogron. Na jedną partię placków, jedna płaska łyżka oleju. Placki z twarogiem smażyłam na patelni o średnicy 24 cm.
Jajka oraz twaróg powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Jeśli używasz dużych jajek, to wystarczą trzy sztuki. Do placków najlepszy jest twaróg w kostce lub w trójkątach. Placki z twarogiem szykuje się błyskawicznie.
Jajka wbij do miski i dodaj od razu dwie łyżki cukru. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch.Do puchu jajecznego dodaj 80 gramów mąki pszennej wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia. To osiem płaskich łyżek mąki - pół szklanki o pojemności 250 ml. Mąkę możesz dodać na raz lub przesiewając ją przez sitko. Ciasta już nie miksujesz, a tylko mieszasz łyżką. Delikatnie wmieszaj więc całą mąkę.

Do ciasta z jajek i mąki dodaj też cały twaróg. Twaróg rozkrusz wcześniej w dłoniach do osobnej miseczki. Będzie Ci łatwiej wmieszać go w ciasto.
Ciasto na placki twarogowe zamieszaj kilka razy przy pomocy łyżki.Wybierz patelnię z grubym dnem i zacznij ją nagrzewać. Cierpliwie poczekaj, aż patelnia dobrze się nagrzeje. Na patelnię wylej łyżkę oleju. Poczekaj aż olej z łatwością rozpłynie się po powierzchni patelni i zacznij kłaść porcje na placki. Na jeden placek nakładaj pełną łyżkę stołową ciasta. Moja patelnia miała 24 cm średnicy i zmieściły się na niej 4 placki z twarogiem. Placki serowe smaż na średniej lub odrobinę niższej niż średnia moc palnika. Jedna strona potrzebuje około 3 minuty zanim placki przewrócisz na drugą stronę. W tym czasie powinny się ładnie zarumienić. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Druga strona smaży się zazwyczaj o minutę krócej.Usmażyłam 4 parte placków po 4 sztuki na patelnię. Po każdej partii dodawałam świeżą łyżkę oleju. Usmażone placki twarogowe odkładałam na chwilę na ręcznik papierowy, a potem już na talerz. Wyszło mi 16 placków z sera twarogowego. Placków z twarogiem ni...

Polubili: dusia668 olaem
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: