Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Zobacz profil
wiki930

wiki930

Dodane 16.04 o 16:16
 378
PŁONĄCY TORT DYNIOWY Z DYNIOWYM KREMEM BEZ CUKRU

Dyniowe ciasto

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki dyni startej na drobnej tarce
5 łyżek stewi w proszku* 
1 i 1/4 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu



Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie stopniowo dolewamy olej i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, stewią i cynamonem. Na końcu dodajemy starta dynię i mieszamy. Ciasto będzie miało trochę inną konsystencję, niż ciasto z cukrem, ale nie przejmujcie się tym. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C. przez około 50-60 minut. Upieczone ciasto nie będzie puszyste jak biszkopt, będzie bardziej zwarte i wilgotne. Wystudzone ciasto przecinamy na 3 równe blaty. 


* Zamiast stewi można użyć zwyczajnego cukru. Na podaną ilość składników należy dać około 2 szklanki 
   cukru. Cukier dodajmy wtedy na przemian z żółtkami do ubitych białek, a nie tak jak w przypadku stewi 
   na końcu z mąką.  


Dyniowy krem
300 g obranej dyni
500 g serka mascarpone
4 łyżki stewi 

Dynię kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości i rozdrabniamy blenderem na puree. Serek mascarpone dokładnie mieszamy mikserem z  dyniowym puree i stewią. Tak jak w przypadku ciasta, w kremie również możemy stewię zastąpić cukrem. Ilość cukru dodajemy według własnego uznania. W zależności od rodzaju dyni, krem będzie miał barwę od jasnożółtej po pomarańczową. Ciasto przekładamy kremem dyniowym i wraz z tortownicą odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.


Beza szwajcarska
4 białka
200 g cukru

W kąpieli wodnej przez 2-3 minuty mieszamy białka z cukrem, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Po tym czasie ściągamy miskę z ognia i ubijamy białka mikserem przez około 8 minut aż staną się gęste i błyszczące. Ciasto wyciągamy z tortownicy i pod jego brzegi podkładamy paski papieru, aby nie ubrudzić patery. Tak ubitą pianą smarujemy dokładnie tort. Odrobinę piany zostawiamy w misce, a następnie zanurzamy w niej palce i delikatnie dotykami nimi wierzch i boki tortu, tworząc z piany takie jakby kolce. Następnie delikatnie  wyciągamy spod tortu papier i palnikiem - takim do creme brulee - przypiekamy bezę z wierzchu. 

Smacznego :)

PŁONĄCY TORT DYNIOWY Z DYNIOWYM KREMEM BEZ CUKRU


Dyniowe ciasto

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki dyni startej na drobnej tarce
5 łyżek stewi w proszku*
1 i 1/4 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu



Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie stopniowo dolewamy olej i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, stewią i cynamonem. Na końcu dodajemy starta dynię i mieszamy. Ciasto będzie miało trochę inną konsystencję, niż ciasto z cukrem, ale nie przejmujcie się tym. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C. przez około 50-60 minut. Upieczone ciasto nie będzie puszyste jak biszkopt, będzie bardziej zwarte i wilgotne. Wystudzone ciasto przecinamy na 3 równe blaty.


* Zamiast stewi można użyć zwyczajnego cukru. Na podaną ilość składników należy dać około 2 szklanki
cukru. Cukier dodajmy wtedy na przemian z żółtkami do ubitych białek, a nie tak jak w przypadku stewi
na końcu z mąką.


Dyniowy krem
300 g obranej dyni
500 g serka mascarpone
4 łyżki stewi

Dynię kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości i rozdrabniamy blenderem na puree. Serek mascarpone dokładnie mieszamy mikserem z dyniowym puree i stewią. Tak jak w przypadku ciasta, w kremie również możemy stewię zastąpić cukrem. Ilość cukru dodajemy według własnego uznania. W zależności od rodzaju dyni, krem będzie miał barwę od jasnożółtej po pomarańczową. Ciasto przekładamy kremem dyniowym i wraz z tortownicą odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.


Beza szwajcarska
4 białka
200 g cukru

W kąpieli wodnej przez 2-3 minuty mieszamy białka z cukrem, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Po tym czasie ściągamy miskę z ognia i ubijamy białka mikserem przez około 8 minut aż staną się gęste i błyszczące. Ciasto wyciągamy z tortownicy i pod jego brzegi podkładamy paski papieru, aby nie ubrudzić patery. Tak ubitą pianą smarujemy dokładnie tort. Odrobinę piany zostawiamy w misce, a następnie zanurzamy w niej palce i delikatnie dotykami nimi wierzch i boki tortu, tworząc z piany takie jakby kolce. Następnie delikatnie wyciągamy spod tortu papier i palnikiem - takim do creme brulee - przypiekamy bezę z wierzchu.

Smacznego :)

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
gabrielkka
Aqatkaa
bombeleq86
kimseonajongi
Zszywka przypięta na tablicach:

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY