Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Ciasto Śnieżny puch

 Skład...
...
Czosnkowy kurczak w chipsac...
Tarta z bananami i kremem b...
Dietetyczny kurczak z broku...
Słodkie różyczki do kawy lu...
Skladniki: 500 g makaronu r...
Już wiem co zrobić gdy zost...
Jagodowa bułka
Dla ilu osób...
Bruschetta Składniki: bagie...
SKŁADNIKI: 1 kg serka homog...
Makaron z kurczakiem, mozza...
Zapiekane ziemniaczki z czo...
Składniki (wyszło 9 kotletó...
Ryż smażony z kurczakiem i ...
Makaron z serem po amerykań...
Roladki z kurczaka z fasolk...
Sałatka z paluszkami krabow...
SKŁADNIKI: 1 op. ryżu (ok. ...
Składniki: - 1 szkl. ryżu -...
SKŁADNIKI: 6 średniej wielk...
Podlasie słynie z baby ziem...
Kolejną perełką kuchni Podl...
Placki z serka Danio❤️ sere...
Spaghetti z owocami morza (...
Kalafior zapiekany pod sero...
zaeli

zaeli od ewrylka

Dodane 11.05 o 12:57
Obserwuj
Podlasie słynie z baby ziemniaczanej.Jest to potrawa, która gości na naszym stole od kiedy sięgam pamięcią, a przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Zawsze kojarzy mi się z moją ŚP babcią, która robiła najlepszą na świecie babę ziemniaczaną. Uwielbiam ją za ponadczasowy smak. Składniki: 2 kg ziemniaków 500g mięsa (surowy boczek, karkówka, kiełbasa, wędzonki - po kawałku) 2 duże cebule 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 szklanka mleka sól, pieprz czarny olej rzepakowy Wykonanie: Mięso surowe kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone wędliny i posiekaną cebulę. Całość chwilkę razem smażymy. Dolewamy mleko i zagotowujemy całość. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (oczka do ziemniaków), następnie łączymy z gorącym mięsem w mleku, doprawiamy do smaku i wbijamy jaja. Dosypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i polewamy go olejem rzepakowym. Wylewamy naszą masę ziemniaczaną i wierzch dokładanie skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy w 180 stopniach przez ok godzinę. Góra baby ziemniaczanej powinna mieć piękny brązowy kolor.

Podlasie słynie z baby ziemniaczanej.

Jest to potrawa, która gości na naszym stole od kiedy sięgam pamięcią, a przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Zawsze kojarzy mi się z moją ŚP babcią, która robiła najlepszą na świecie babę ziemniaczaną. Uwielbiam ją za ponadczasowy smak. Składniki: 2 kg ziemniaków 500g mięsa (surowy boczek, karkówka, kiełbasa, wędzonki - po kawałku) 2 duże cebule 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 szklanka mleka sól, pieprz czarny olej rzepakowy Wykonanie: Mięso surowe kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone wędliny i posiekaną cebulę. Całość chwilkę razem smażymy. Dolewamy mleko i zagotowujemy całość. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (oczka do ziemniaków), następnie łączymy z gorącym mięsem w mleku, doprawiamy do smaku i wbijamy jaja. Dosypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i polewamy go olejem rzepakowym. Wylewamy naszą masę ziemniaczaną i wierzch dokładanie skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy w 180 stopniach przez ok godzinę. Góra baby ziemniaczanej powinna mieć piękny brązowy kolor.

Zszywka przypięta także na tablicach:
kitchen food ...slodkosci i inne pysznosci...:) kuchnia +12 innych
Zgłoś naruszenie

dalie

A u nas w rodzinie mowi sie na to kartoflak ;)

 |  21.05 o 19:37  

Hikoro

Wypas :) Moja Babcia (również z Podlasia) robiła wersję bez mięsa, z dużą ilością majeranku ofkors i polewała sosem grzybowym <3 Ja dodaję tuńczyka z puszki (kawałki) i wędzonego łososia (makrela też jest ok) :)

 |  11.05 o 0:17  

ewrylka

Przepis i zdjęcia pochodzą z mojego autorskiego bloga.

 |  10.05 o 20:16  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: