Więcej zszywek z tablicy

przepisy

Pieczony kurczak w sosie ba...
Gozleme
Domowa bulionetka warzywna
blondies karmelowe
Sos słodko kwaśny
Banany w delikatnie kokosow...
Domowy Ajwar – pasta z piec...
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W WIŚ...
Polędwiczki wieprzowe w sos...
MAXI KING CIASTO 

SKLADNIK...
Mix sałat z kukurydza, oliw...
Ajvar (pasta z papryki i ba...
BIAŁY PUCH 


Składniki na ...
Frużelina truskawkowa na zi...
tort kokosowy
Kostka jagodowo - czekolado...
Wiosenne ogórki małosolne
Rolki z nori i papieru ryżo...
Sałatka z pieczonej cukinii...
Składniki na spód brownies:...
Deser z malinami na jogurta...
Składniki
składniki spodu:
...
ciasto balowe

Ciasto jest ...
Sernik z jagodami - iloveba...
Ciasto „Biały puch”

Składn...
ciasto kinder pingui .  Skł...
agaciora92

agaciora92 od jagna123

Dodane 30.07 o 21:43
Obserwuj
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym               

SKŁADNIKI

300 g kurek
1 polędwiczka wieprzowa ok. 350 g
2 łyżki masła klarowanego
1/2 cebuli
50 ml białego wytrawnego wina
125 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka posiekanego koperku
opcjonalnie: szczypta kurkumy

PRZYGOTOWANIE

Kurki oczyścić, szybko opłukać i dokładnie osuszyć. W szerokim garnku lub na patelnię włożyć 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu.
Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu.
Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek oraz kurkumę jeśli jej używamy, odstawić z ognia.
Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić na 1,5 cm plastry. Rozgrzać patelnię, włożyć 1 łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed samym smażeniem solą i pieprzem.
Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez ok. 1 - 2 minuty.

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym


SKŁADNIKI

300 g kurek
1 polędwiczka wieprzowa ok. 350 g
2 łyżki masła klarowanego
1/2 cebuli
50 ml białego wytrawnego wina
125 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka posiekanego koperku
opcjonalnie: szczypta kurkumy

PRZYGOTOWANIE

Kurki oczyścić, szybko opłukać i dokładnie osuszyć. W szerokim garnku lub na patelnię włożyć 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu.
Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu.
Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek oraz kurkumę jeśli jej używamy, odstawić z ognia.
Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić na 1,5 cm plastry. Rozgrzać patelnię, włożyć 1 łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed samym smażeniem solą i pieprzem.
Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez ok. 1 - 2 minuty.

Zszywka przypięta także na tablicach:

Kuchnia 2

kuchnia

przepisy

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: