
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
SKŁADNIKI
300 g kurek
1 polędwiczka wieprzowa ok. 350 g
2 łyżki masła klarowanego
1/2 cebuli
50 ml białego wytrawnego wina
125 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka posiekanego koperku
opcjonalnie: szczypta kurkumy
PRZYGOTOWANIE
Kurki oczyścić, szybko opłukać i dokładnie osuszyć. W szerokim garnku lub na patelnię włożyć 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu.
Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu.
Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek oraz kurkumę jeśli jej używamy, odstawić z ognia.
Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić na 1,5 cm plastry. Rozgrzać patelnię, włożyć 1 łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed samym smażeniem solą i pieprzem.
Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez ok. 1 - 2 minuty.
Użytkownicy także przypinają: