Popapraniec
Ciasto
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki maku
1 łyżka kakao
SKŁADNIKI NA MASĘ:
½ lira mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
½ szklanki cukru pudru
250 g miękkiego masła
CIASTO:
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do czasu, aż się rozpuści. Dodajemy po 1 żółtku miksując na wolnych obrotach miksera, cienkim strumieniem wlewamy olej. Pod koniec dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy przesiane kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak (mieszamy łyżką). Formę o wymiarach 24X32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kolejno wykładamy ciasto: ciasto z kakao rozsmarowujemy w foremce, na wierzch wykładamy łyżka po łyżce ciasto z makiem, delikatnie i w miarę równo rozsmarowujemy, a na wierzchu ciasto z wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
MASA:
Budyń mieszamy w ½ szklanki mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy rozpuszczony budyń. Chwilę gotujemy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
Masło miksujemy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, łyżka po łyżce dodajemy ugotowany i wystudzony budyń.
Ciasto dzielimy na pół ,na pierwszy blat wyłożyć masę budyniową , przykryć drugim blatem .
Dekorować według uznania .
Polubili:
Paulina_Chuda
Użytkownicy także przypinają:
0
1
1
Pierniki przepis.... Grudzień to idealny czas ...
konopiafarmacja Produkty konopne potrzebne do wypieczenia pierników znajdziesz w linku :) https://konopiafarmacja...
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.