POSYPKI DO KAWY
Jak przygotować posypkę?
Posypka pistacjowa (zielona):
Składniki:
10g niesolonych pistacji
Przygotowanie: Obierz pistacje z łupinek i włóż do blendera. Miel pistacje tak długo, aż uzyskasz konsystencję mąki. Do szklanki z kawą mrożoną przyłóż szablon i przesyp posypkę przez szablon, za pomocą łyżeczki lub dłoni.
Posypka miętowa (zielona):
Składniki:
5-6 świeżych listków mięty
2 łyżki cukru
Przygotowanie: Mięte utrzyj w moździerzu. Do miseczki wsyp cukier, dołóż miętę i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, rozcierając, aż cukier uzyska jednolity zielony kolor. Tak przygotowany cukier przesyp na blachę lub tacę, przykryj ściereczką i pozostaw do wysuszenia. Gotową posypkę miętową przesyp do słoiczka. Do szklanki z kawą mrożoną przyłóż szablon i przesyp posypkę przez szablon, za pomocą łyżeczki lub dłoni.
Posypka korzenna (brązowa):
Składniki:
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru
½ łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie cynamon, imbir i cukier w miseczce. Do szklanki z kawą mrożoną przyłóż szablon i przesyp posypkę przez szablon, za pomocą łyżeczki lub dłoni.
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.