
Poszukiwanie idealnego przepisu na jabłecznik, sprawdzanie
przepisów. To idealne zajecie na jesienne wieczory. Załączam tutaj przepis na szybki i pyszny jabłecznik. Składniki na ciasto: 3 szklanki maki, 1 margaryna, ¾ szklanki cukru 5 żółtek, 1 łyżka śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wkład do jabłecznika: 1, 5 kg jabłek np. Antonówka, 1 cukier waniliowy, 3 łyżeczki cynamonu. PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieramy kroimy w ósemki. Posypujemy cukrem i cynamonem . Mieszamy i odstawiamy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem, dodajemy margaryn i rozcieramy z mąką. W brew różnym opiniom, nie siekam nożem, tylko szybko rozcieram margarynę z mąką w dłoniach. Następnie dodajemy żółtka utarte z cukrem, śmietanę i zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką jeśli się klei i jest za rzadkie. Ciasto dzielimy na dwie części. Ta dolna nieco większa. Wkładamy na godzinę do lodówki. Przyznam, że czasami jak się spieszę robię od razu , bez lodówki i ciasto też jest dobre. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dowolna forma. Jeśli bardzo duża , ciasto będzie cienkie. Na spód wałkujemy większą część ciasta. Można wylepić dłonią. Wsypujemy jabłka ( będzie ich dużo, ale o to chodzi). Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na jabłka. Boki dociskamy dłonią. Robimy dziurki nożem lub widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok, 40-50 min. To zależy od piekarnika. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Osobiście wolę bez cukru. Gotowe!!!
Użytkownicy także przypinają:
0
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.