
potrzebujesz 2 duże zimne ogórki sałatkowe 1 czerwona
cebula 4 dymki 1 papryczka chili 3 łyżki prażonych nerkowców 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu 1/2 pęczka kolendry sos 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki sosu sojowego 3 łyżeczki sosu rybnego 1 łyżka soku z limonki 3 ząbki czosnku, posiekanego 1/2 łyżeczki wasabi przygotowanie Ogórki umyć i odciąć końce. Ułożyć na stolnicy lub desce do krojenia i uderzyć dużym nożem obracając ogórki aż pękną i uwolnią się nasiona. Pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Odkroić końcówki dymek i pokroić w krążki. Wszystko wymieszać z ogórkami. W osobnej miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos, polać nim ogórki i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Przed podaniem posypać nerkowcami, sezamem, papryczką chili i listkami kolendry. Sałatka pysznie smakuje zarówno z chlebem, jak i jako dodatek do mięsa czy ryby. Smacznego!
Użytkownicy także przypinają: