Czy warto znać historię naszych przodków?


Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Do każdego dania! Trzy skła...
Kruche #ciastka z czekoladą...
#Naleśniki zapiekane z #bol...
Przepyszna #sałatka na #zim...
Dla tych które mają problem...
Owsiana tarta ze skyrem i b...
Kuskus z warzywami
Chrupiąca Tortilla z Jajkie...
Pieczone kotleciki Szu Szu ...
Ziemniaki zapiekane w śmiet...
Steki z kalafiora z ziemnia...
Surówka z młodej kapusty z ...
Surówka z kapusty pekińskie...
Sałatka z grillowaną cukini...
Sałatka z ogórków kiszonych
Przyprawa – domowa jarzynka
Ryż zasmażany z kurczakiem ...
Sałatka z rzodkiewek i serk...
Genialne domowe hot-dogi!
Pęczotto z grzybami leśnymi...
Tagliatelle z grzybami i pr...
Chleb z garnka
...
Pieczone ziemniaki - półksi...
Muszle z nadzieniem szpinak...
Mini pączki serowe
olciawoj

olciawoj od bettypasja

Dodane 20.11 o 17:49
Obserwuj
Prażucha kartoflana ze skwarkami W moich okolicach prażoki podawane obowiązkowo z kapuśniakiem. Składniki: – 1 kg kartofli – 150 g mąki pszennej – sól – słonina lub tłusty boczek wędzony Sposób przygotowania: Kartofle obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w posolonej wodzie. Pod koniec gotowania, kiedy kartofle są już prawie miękkie odlewamy wodę do drugiego garnka i wlewamy z powrotem około 1 szklanki. Następnie wsypujemy na wierzch mąkę przykrywamy garnek pokrywką i całość zaparzamy 5-6 minut gotując na niewielkim ogniu, żeby pozbyć się surowości mąki. Ugotowane kartofle razem z mąką ubijamy drewnianą pałką ( tłuczkiem ) do jednolitej gładkiej, a zarazem kleistej konsystencji. Na patelni wcześniej przygotowujemy skwarki zrobione z wytopionej słoniny lub boczku. Prażuchę nakładamy na talerz łyżką zanurzoną w tłuszczu ( łatwiej z niej wtedy schodzi ) i podajemy z okrasą ze skwarków. Zamiast słoniny lub boczku możemy usmażyć na maśle lub oleju cebulę. Prażucha jest bardzo dobra również na drugi dzień – pokrojona w plasterki i smażona na tłuszczu.

Prażucha kartoflana ze skwarkami W moich okolicach

prażoki podawane obowiązkowo z kapuśniakiem. Składniki: – 1 kg kartofli – 150 g mąki pszennej – sól – słonina lub tłusty boczek wędzony Sposób przygotowania: Kartofle obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w posolonej wodzie. Pod koniec gotowania, kiedy kartofle są już prawie miękkie odlewamy wodę do drugiego garnka i wlewamy z powrotem około 1 szklanki. Następnie wsypujemy na wierzch mąkę przykrywamy garnek pokrywką i całość zaparzamy 5-6 minut gotując na niewielkim ogniu, żeby pozbyć się surowości mąki. Ugotowane kartofle razem z mąką ubijamy drewnianą pałką ( tłuczkiem ) do jednolitej gładkiej, a zarazem kleistej konsystencji. Na patelni wcześniej przygotowujemy skwarki zrobione z wytopionej słoniny lub boczku. Prażuchę nakładamy na talerz łyżką zanurzoną w tłuszczu ( łatwiej z niej wtedy schodzi ) i podajemy z okrasą ze skwarków. Zamiast słoniny lub boczku możemy usmażyć na maśle lub oleju cebulę. Prażucha jest bardzo dobra również na drugi dzień – pokrojona w plasterki i smażona na tłuszczu.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: