Prażucha kartoflana ze skwarkami W moich okolicach
prażoki podawane obowiązkowo z kapuśniakiem. Składniki: – 1 kg kartofli – 150 g mąki pszennej – sól – słonina lub tłusty boczek wędzony Sposób przygotowania: Kartofle obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w posolonej wodzie. Pod koniec gotowania, kiedy kartofle są już prawie miękkie odlewamy wodę do drugiego garnka i wlewamy z powrotem około 1 szklanki. Następnie wsypujemy na wierzch mąkę przykrywamy garnek pokrywką i całość zaparzamy 5-6 minut gotując na niewielkim ogniu, żeby pozbyć się surowości mąki. Ugotowane kartofle razem z mąką ubijamy drewnianą pałką ( tłuczkiem ) do jednolitej gładkiej, a zarazem kleistej konsystencji. Na patelni wcześniej przygotowujemy skwarki zrobione z wytopionej słoniny lub boczku. Prażuchę nakładamy na talerz łyżką zanurzoną w tłuszczu ( łatwiej z niej wtedy schodzi ) i podajemy z okrasą ze skwarków. Zamiast słoniny lub boczku możemy usmażyć na maśle lub oleju cebulę. Prażucha jest bardzo dobra również na drugi dzień – pokrojona w plasterki i smażona na tłuszczu.
Użytkownicy także przypinają: