bettypasja

bettypasja

Dodane 17.11 o 23:12
Obserwuj
Prażucha kartoflana ze skwarkami

W moich okolicach prażoki podawane obowiązkowo z kapuśniakiem.
Składniki:
– 1 kg kartofli
– 150 g mąki pszennej
– sól
– słonina lub tłusty boczek wędzony
Sposób przygotowania:
Kartofle obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w posolonej wodzie. Pod koniec gotowania, kiedy kartofle są już prawie miękkie odlewamy wodę do drugiego garnka i wlewamy z powrotem około 1 szklanki.
Następnie wsypujemy na wierzch mąkę przykrywamy garnek pokrywką i całość zaparzamy 5-6 minut gotując na niewielkim ogniu, żeby pozbyć się surowości mąki.
Ugotowane kartofle razem z mąką ubijamy drewnianą pałką ( tłuczkiem ) do jednolitej gładkiej, a zarazem kleistej konsystencji.
Na patelni wcześniej przygotowujemy skwarki zrobione z wytopionej słoniny lub boczku.
Prażuchę nakładamy na talerz łyżką zanurzoną w tłuszczu ( łatwiej z niej wtedy schodzi ) i podajemy z okrasą ze skwarków.
Zamiast słoniny lub boczku możemy usmażyć na maśle lub oleju cebulę.
Prażucha jest bardzo dobra również na drugi dzień – pokrojona w plasterki i smażona na tłuszczu.

Prażucha kartoflana ze skwarkami


W moich okolicach prażoki podawane obowiązkowo z kapuśniakiem.
Składniki:
– 1 kg kartofli
– 150 g mąki pszennej
– sól
– słonina lub tłusty boczek wędzony
Sposób przygotowania:
Kartofle obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w posolonej wodzie. Pod koniec gotowania, kiedy kartofle są już prawie miękkie odlewamy wodę do drugiego garnka i wlewamy z powrotem około 1 szklanki.
Następnie wsypujemy na wierzch mąkę przykrywamy garnek pokrywką i całość zaparzamy 5-6 minut gotując na niewielkim ogniu, żeby pozbyć się surowości mąki.
Ugotowane kartofle razem z mąką ubijamy drewnianą pałką ( tłuczkiem ) do jednolitej gładkiej, a zarazem kleistej konsystencji.
Na patelni wcześniej przygotowujemy skwarki zrobione z wytopionej słoniny lub boczku.
Prażuchę nakładamy na talerz łyżką zanurzoną w tłuszczu ( łatwiej z niej wtedy schodzi ) i podajemy z okrasą ze skwarków.
Zamiast słoniny lub boczku możemy usmażyć na maśle lub oleju cebulę.
Prażucha jest bardzo dobra również na drugi dzień – pokrojona w plasterki i smażona na tłuszczu.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Cos na zab przekaski Przepisy:) Kuchnia
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY