Prosta, francuska zupa cebulowa… w chlebie!
Składniki:
6 cebul
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
150 ml białego wina (opcjonalnie)
2 łyżki ketchupu (ja najbardziej lubię ten naturalny, w słoiczkach)
ok. 3 łyżeczek tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
sól, pieprz
bagietka lub bułka wrocławska na grzanki (lub okrągłe chlebki – jeśli chcemy w nich podać zupę)
żółty ser
oliwa z oliwek
łyżka masła
Cebule obieramy i jeśli mamy te „płaczliwe” – zanurzamy na chwilę we wrzątku. Kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z łyżką masła i podsmażamy cebule, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy 2-3 pokrojone ząbki czosnku i dalej mieszamy. Gdy cebula zacznie lekko brązowieć dodajemy do niej 2 łyżki ketchupu i podsmażamy przez 2-3 minuty. Dolewamy białe wino, a następnie stopniowo bulion. Dosypujemy tymianek i rozmaryn oraz solimy i pieprzymy. Zupa powinna się gotować jeszcze ok. 30 minut na bardzo małym ogniu.
Wersja z grzankami: Pokrojoną bagietkę lub bułkę, smarujemy przekrojonym ząbkiem czosnku, a następnie smarujemy masłem. Posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Grzanki można położyć na każdej porcji zupy lub podać oddzielnie.
Wersja z chlebem: Od chlebków odkrajamy czubki i wydrążamy środki (czubki możemy posmarować czosnkiem i masłem i zapiec z chlebkami).
Wnętrze chleba smarujemy białkiem jajka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy,
Użytkownicy także przypinają:
martkaj89
przepis na ile porcji?
konto-usunięte
aż chlebki zaczną brązowieć. Napełniamy zupą – możemy posypać tartym serem.