Więcej zszywek z tablicy

słodkości

Babka Wielkanocna – TOP 15 ...
Tort leśny mech z kremem po...
Babka Zebra
Przepisy na faworki - trady...
Chruściki budyniowe – puszy...
Prosty Tort Makowy „Śnieżne...
Pierniko - sernik.
15 Przepisów na Pyszne Cias...
Dzisiaj premiera naszego eb...
Zemsta teściowej

Składniki...
Ciasteczka kulurakia (Grecja)
Jagodzianki
Piernik marchewkowy
Składniki (na tartę w formi...
:D !
Domowe pączki na tłusty czw...
Ciasto ORZECHOWIEC!
Składni...
Sernik jak puch
Muszę kiedyś zrobić :D
Proste ciasto jogurtowe z t...
Tartaletki z kremem śmietan...
Ciasto rafaello bez pieczen...
Chyba najlepszy letni deser...
PUSZYSTY FIT SERNIK JOGURTOWY
Fit kremoówka:
Wieniec drożdżowy z makiem

Więcej zszywek ze źródła

grunttoprzepis.blogspot.com

Cukierkowa babka majonezowa... Chleb z garnka
Składniki na... Chleb z garnka z ziarnami Muffinki czekoladowe z bananem Placuszki z serkiem wiejskim Proste ciasto jogurtowe z t... Chleb z garnka z ziarnami Chleb z garnka
Składniki na... Babka kokosowa dla kokosowe...

Proste ciasto jogurtowe z truskawkami.


Przyznaję, że przepis lekko zmodyfikowałam, na potrzeby mniejszej blaszki i z powodu niewystarczającej ilości jogurtu w lodowce. Nie chciało mi się już spacerować do sklepu po więcej :P
Składniki na średnią tortownicę o średnicy 22 cm (w oryginale była blaszka 24x28cm):
SUCHE:
225g mąki pszennej - pierwotnie 450g
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - było 1 i 1/2 łyżeczki
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej - było 1/2 łyżeczki
skórka otarta z 1/2 cytryny - w oryginale z całej cytryny
MOKRE:
1 jajko - miało być 1 duże lub 2 małe
200ml jogurtu naturalnego - pierwotnie 400ml
70ml oleju - było 140ml
75g cukru - było 150g cukru pudru, ja zamieniłam na zwykły cukier kryształ
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - w oryginale z całej cytryny
OWOCE:
300g truskawek - pierwotnie 600g

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać skórkę otartą z cytryny i wymieszać.
W drugim naczyniu roztrzepać jajko z cukrem, olejem i sokiem z cytryny do połączenia się składników. Dodać jogurt i razem wymieszać. Dosypać suche składniki z poprzedniej miski i krótko rozmieszać - łyżką lub mikserem, obojętne - do połączenia się składników - ciasto będzie dość gęste.
Średnią tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać łyżką wierzch.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, przekroić na połówki. Poukładać je na wierzchu ciasta przeciętą stroną do góry.
Piec w temperaturze 170C - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika; piekarnik należy wcześniej rozgrzać - przez około 45-50 minut do suchego patyczka.
Gotowe wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
Przed podaniem można oprószyć lekko cukrem pudrem.

Zszywka przypięta także na tablicach:
pyszności Przepisy gotowankooo deserki +75 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: