Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Szarlotka orzechowa
Tarta MilkyWay
Tarta low carb :)
Domowe knoppersy :) Pychota!
słodkie bułeczki z bita śmi...
Składniki: z bloga Kwestia ...
Ciasto w typie monte.Uzdrow...
Chlebek do odrywania z czek...
Ciasto #schockobons -1 kawa...
Sernik z krówką i orzeszkam...
Domowe paluszki Twix Składn...
przepisy z dyni - sprawdzon...
CIASTO FERRERO ROCHER BEZ P...
Prawdopodobnie najlepsze fi...
Sernik straciatella na nute...
Sałatka z kapusty i ogórków
Torcik bezowy z jagodami - ...
Proste, szybkie ciasto z ma...
Ciasto toffi – bez pieczeni...
CIASTO KALORIA
Ogórki w zalewie gyros
Słoneczna Latina Ciasto bak...
Burgery z quinoa z marynowa...
Przekładane ciasto z kaszą ...
KINDER SCHOKO BONS BEZ PIEC...
Domowe ciasto Milky Way bez...
monisiora

monisiora

Dodane 3.08 o 17:14
Obserwuj
Przekładane ciasto z kaszą manną – bez pieczenia 2 duże opakowania herbatników ( łącznie 500 g) – 1 litr mleka 3,2% – 1 szklanka kaszy manny – 3/4 szklanki cukru – 3 łyżki prawdziwego kakao – pół kostki masła ( 100 g ) – 1 łyżka cukru waniliowego – 1 puszka masy kajmakowej ( 400 g) – 100 g orzechów włoskich łuskanych – 330 ml śmietanki 36% – 2 łyżki cukru pudru – 1 łyżeczka żelatyny – opcjonalnie – mięta Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kakao, cukier, kaszę mannę i cukier waniliowy – mieszamy. Dodajemy do mleka i kaszy manny – masło i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Co chwilę mieszamy mleko, żeby kasza manna nie przywarła do dna garnka – gotujemy ok. 15 min, aż masa zgęstnieje. Blachę o wymiarach 36×26 cm wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Na tak przygotowany spód wylewamy jeszcze gorącą masę z kaszy manny i od razu na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników – lekko dociskamy. Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki. Masę kajmakową przekładamy do małego rondelka – podgrzewamy, a na koniec wsypujemy do masy kajmakowej rozdrobnione orzechy. Masę z orzechami dobrze mieszamy i wykładamy równomiernie na herbatniki. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników – dociskamy. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. W międzyczasie śmietankę 36% miksujemy z cukrem pudrem na sztywną masę. Gdy masa będzie już gotowa, żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzątku – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a na koniec wlewamy cienką strużką do ubitej masy śmietanowej i miksujemy . Masę śmietanową przekładamy na herbatniki – wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny, do stężenia. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty lub melisy.

Przekładane ciasto z kaszą manną – bez pieczenia

2 duże opakowania herbatników ( łącznie 500 g) – 1 litr mleka 3,2% – 1 szklanka kaszy manny – 3/4 szklanki cukru – 3 łyżki prawdziwego kakao – pół kostki masła ( 100 g ) – 1 łyżka cukru waniliowego – 1 puszka masy kajmakowej ( 400 g) – 100 g orzechów włoskich łuskanych – 330 ml śmietanki 36% – 2 łyżki cukru pudru – 1 łyżeczka żelatyny – opcjonalnie – mięta Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kakao, cukier, kaszę mannę i cukier waniliowy – mieszamy. Dodajemy do mleka i kaszy manny – masło i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Co chwilę mieszamy mleko, żeby kasza manna nie przywarła do dna garnka – gotujemy ok. 15 min, aż masa zgęstnieje. Blachę o wymiarach 36×26 cm wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Na tak przygotowany spód wylewamy jeszcze gorącą masę z kaszy manny i od razu na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników – lekko dociskamy. Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki. Masę kajmakową przekładamy do małego rondelka – podgrzewamy, a na koniec wsypujemy do masy kajmakowej rozdrobnione orzechy. Masę z orzechami dobrze mieszamy i wykładamy równomiernie na herbatniki. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników – dociskamy. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. W międzyczasie śmietankę 36% miksujemy z cukrem pudrem na sztywną masę. Gdy masa będzie już gotowa, żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzątku – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a na koniec wlewamy cienką strużką do ubitej masy śmietanowej i miksujemy . Masę śmietanową przekładamy na herbatniki – wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny, do stężenia. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty lub melisy.

Zszywka przypięta także na tablicach:
PySzNe :)))
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY