Cechy romantycznego bohatera na podstawie postaci z wybranych utworów literatury polskiej


kawka1

kawka1

Dodane 30.03 o 20:18
Obserwuj

Przekładaniec bakaliowy


1 porcje 120min Średni

Składniki
ZACZYNKA DROŻDŻOWA:
10 dag drożdży
1 łyżeczka mąki (kopiata)
3 łyżeczki mleka
CIASTO:
750 g mąki
Mały kubek kwaśnej śmietany najlepiej 18 %
1 Cukier waniliowy
Skórka otarta z cytryny
6 żółtek
4 kopiate łyżki cukru pudru
1 kostka masła
Szczypta soli

. ZACZYNKA DROŻDŻOWA:
1. Składniki na zaczynkę mieszamy (powinna być konsystencji gęstej śmietany) przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1/2 godziny.

CIASTO:
1.Do miski wsypujemy 750 g mąki, dodajemy sól, startą skórkę z cytryny, cukier waniliowy oraz kwaśną śmietanę.
2. W osobnym naczyniu ucieramy 6 żółtek z 4 kopiatymi łyżkami cukru pudru (masa powinna być puszysta i prawie biała), następnie dodajemy ją delikatnie do ciasta.
3. Wlewamy zaczynkę drożdżową, oraz roztopione i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto.
4. Odstawiamy na ½ godziny żeby podwoiło objętość.
5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek.
6. Na każdej warstwie ciasta układamy owoce
(róża, śliwki, agrest, truskawki, gruszki, wiśnie, porzeczki, borówki wszystkie odcedzone z syropu).
7. Ostatnią część posypujemy po wierzchu posiekanymi orzechami.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 1 godz. 15 minut.

Porady
Najlepiej użyć owoców z syropu domowej roboty, ciasto pysznie smakuje także przełożone konfiturą z dzikiej róży

Polubili: Sunny363 zszywkaiwka
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: