Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

krok po kroku jak zrobić ta...
SZARLOTKA NA ŚMIETANIE

&qu...
...
Czekoladowee babeczki♥
miodownik wg Ewy Capri


&q...
szablon aniołka
Wianek świąteczny. Eko-Styl...
...
Jabłka, orzechy, rodzynki, ...
Tort , ozdoby
***
...
...
...
ślubny upominek, klik w zdj...
...
Karmel w mniej niż 10 minut...
bukiet z rafaello w kreszow...
bukiet z cukierków na preze...
Ciasto czterowarstwowe

Skł...
Przekładaniec drożdżowy

Sk...
oryginalny prezent na ślub,...
proste ciasteczka-jaglane-n...
przepiękna pastelowa asymet...
Makowiec śnieżny (Siostry A...
Jajko wielkanocne ozdobione...

Więcej zszywek ze źródła

zpierwszegotloczenia.pl

Torcik nabrał lekkości i wy... Jeżeli szukacie przepisu na... Ciasto z rabarbarem i kokos... Babeczki truskawkowe Ciasto drożdżowe z jagodami... Sałatka w occie i oleju z o... Sałatka z ogórków i marchew... Sernik z kokosem na cienkim... Krucho-drożdżowa strucla z ...

Przekładaniec drożdżowy


Składniki:
- 500 g mąki
- 70 g masła lub margaryny
- 50-80 g drożdży (dałam 2 op. suszonych)
- 5-8 łyżek ciepłego mleka
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli

Do przełożenia:
- dokładnie odsączone owoce z konfitury lub kompotu: 1/2 szkl. wiśni , 1/2 szkl. gruszek , 1/2 szkl. śliwek (lub dowolne)
- 50 g rodzynek
- 100 g migdałów lub orzechów
- 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (pominęłam)

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru , wymieszać z mlekiem i 2 łyżkami mąki. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodawać przesianą mąkę , sól , wyrośnięte drożdże i wanilię , dobrze wyrobić (ciasto ma być gęste , ale nie twarde - w razie potrzeby dolać jeszcze mleka).
Dużą tortownicę lub blaszkę (u mnie 23 x 33 cm , większej nie polecam) wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 3 części i cienko rozwałkować. Jedną z nich włożyć do formy , na wierzchu rozłożyć połowę nadzienia (owoce z kompotu wymieszane z obranymi i posiekanymi orzechami , rodzynkami i skórką pomarańczową). Na tym położyć drugą część ciasta , na wierzchu resztę nadzienia , a całość przykryć ostatnią częścią rozwałkowanego ciasta. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 45 minut. Po wystygnięciu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Pomysły przepisy Przepisy ciasto drożdżowe słodkie i słone +5 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: