bettypasja

bettypasja

Dodane 24.11 o 17:03
Obserwuj
Przepis na sałatkę z selera naciowego

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 470 g sałatki

Kalorie: 140 w 100 g sałatki

Składniki:

6 łodyg selera naciowego

1 średni ogórek typu wąż - 150 g

garść sałaty rukoli

100 g żółtego sera

3 łyżki oleju z pestek winogorn

łyżeczka musztardy

2 łyżki soku z cytryny

szczypta pieprzu

Łodygi selera naciowego umyj i odetnij po kawałku z obu końców. Od czubka seler naciowy może być lekko zasuszony, zaś na końcu ma jaśniejszy i bardziej łykowaty odcinek. Po oczyszczeniu otrzymałam około 200 gramów gotowego do pokrojenia selera naciowego. Każdą łodygę pokrój w cienkie "plasterki".
Garść sałaty rukoli umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz. Umyj też i obierz świeżego ogórka. Odetnij oba końce a ogórka pokrój wzdłuż a następnie jeszcze na pół. Jeśli nasiona są przerośnięte i środek zbyt wilgotny, to polecam go wyciąć. Słupki ogórka pokrój w drobną kostkę. 
Do małej miseczki wlej trzy łyżki oleju z pestek winogron. Możesz też użyć delikatną oliwę lub też olej ryżowy. Wyciśnij dwie lub nawet trzy łyżki sou z cytryny lub limonki i dodaj łyżeczkę ulubionej musztardy. Całość zamieszaj. 
Składniki sałatki umieść w jednej misce. Na koniec dodaj też żółty ser pokrojony w drobną kostkę. Wybierz swój ulubiony żółty ser. 100 gramów wystarczy.
Wymieszaj dokładnie sałatkę z selerem naciowym i sprawdź jej smak. Będzie delikatna, chrupiąca.. orzeźwiająca. Ze szczyptą mielonego pieprzu smakuje mi najlepiej. Żeby sałatka była ostrzejsza można do niej dodać więcej musztardy lub przeciśnięty przez praskę malutki ząbek czosnku. 
Smacznego

Przepis na sałatkę z selera naciowego


Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 470 g sałatki

Kalorie: 140 w 100 g sałatki

Składniki:

6 łodyg selera naciowego

1 średni ogórek typu wąż - 150 g

garść sałaty rukoli

100 g żółtego sera

3 łyżki oleju z pestek winogorn

łyżeczka musztardy

2 łyżki soku z cytryny

szczypta pieprzu

Łodygi selera naciowego umyj i odetnij po kawałku z obu końców. Od czubka seler naciowy może być lekko zasuszony, zaś na końcu ma jaśniejszy i bardziej łykowaty odcinek. Po oczyszczeniu otrzymałam około 200 gramów gotowego do pokrojenia selera naciowego. Każdą łodygę pokrój w cienkie "plasterki".
Garść sałaty rukoli umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz. Umyj też i obierz świeżego ogórka. Odetnij oba końce a ogórka pokrój wzdłuż a następnie jeszcze na pół. Jeśli nasiona są przerośnięte i środek zbyt wilgotny, to polecam go wyciąć. Słupki ogórka pokrój w drobną kostkę. 
Do małej miseczki wlej trzy łyżki oleju z pestek winogron. Możesz też użyć delikatną oliwę lub też olej ryżowy. Wyciśnij dwie lub nawet trzy łyżki sou z cytryny lub limonki i dodaj łyżeczkę ulubionej musztardy. Całość zamieszaj.
Składniki sałatki umieść w jednej misce. Na koniec dodaj też żółty ser pokrojony w drobną kostkę. Wybierz swój ulubiony żółty ser. 100 gramów wystarczy.
Wymieszaj dokładnie sałatkę z selerem naciowym i sprawdź jej smak. Będzie delikatna, chrupiąca.. orzeźwiająca. Ze szczyptą mielonego pieprzu smakuje mi najlepiej. Żeby sałatka była ostrzejsza można do niej dodać więcej musztardy lub przeciśnięty przez praskę malutki ząbek czosnku. 
Smacznego

Zszywka przypięta także na tablicach:
Sałatki i surówki
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY