Przepis sprawdzony, wyszly mieciutkie i pyszne.
Polecam!
Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia po upieczeniu. Nastepnym razem ;)
ROZCZYN
2 paczki suchych drożdży (na ok 1kg mąki)
1 szkl ciepłego mleka
5 lyzek cukru
3 lyzki mąki
Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
CIASTO
Ok 1 kg mąki
1 kostka margaryny
Ok 1 szklanka ciepłej wody lub mleka
2 jajka
Do rozczynu dodać roztopioną margarynę, jajka, mąkę, mleko/wodę. Wymieszać, później zagnieść. Można podsypywać mają jeśli będzie zbyt klejące.
Ma być miękkie i elastyczne, nie kleić się do miski.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (1-2h)
KRUSZONKA
1/5 kostki margaryny
Mniej więcej tyle samo cukru i trochę więcej mąki.
Wszystko zagnieść próbując zlepić w całość. Ciasto ma być lekko rozpadające się, lekko sypkie :)
NADZIENIE
Jagody obsypać mają i cukrem.
Porcję ciasta rozwałkować w kształcie koła, kroić jak pizzę, faszerować jagodami, zwijać od szerszego brzegu.
Układać na blaszce, smarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonka.
Piec w 160-180°C w zależności od piekarnika, aż będą lekko rumiane, ale nie brązowe.
Z tego ciasta wyszło mi ok 2,5 blaszki z piekarnika.
Polubili:
kiara16061993
inees15
Spanishgata
madzik1ojoj
JoannaWiater
agata9973
destiny98
ayo102
kamo9966
Sonia12345
oraz 12 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają:
2
2
0
Moje pierwsze #jagodzianki #pycha #przepisy #deser
kawowa Nie ma to jak pyszne pulchne jagodzianki Mniam :)
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.