Transformacja polityczno-gospodarcza Polski w latach 1989-1990


Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Domowe Bułeczki: TOP 15 Naj...
KOTLETY Z CUKINII
Przepis sprawdzony, wyszly ...
Ciasto z makiem i jabłkami.
burito z wołowiną
Brownie z burakiem
Brownie z fasoli
PIERSI Z KURCZAKA W WARZYWA...
Kinder bueno bez pieczenia
Ciasto Kinder Pingui 

&quo...
Przepis
SKŁADNIKI :

1 cała...
Schab gotowany w 10 minut!
Składniki na ciasto

3/4 sz...
Bounty <3
Oreo bez pieczenia
Banana "ice-cream"...
Pieczone kawałki kurczaka w...
Pierś z kurczaka na 3 sposoby
Brazylijska przekąska z Kur...
Ciasto z płatkami owsianymi...
Ciasto bananowo jogurtowe z...
OBŁĘDNY SERNIK ŚMIETANKOWY!...
Orzechowiec z gotowanym ser...
Prosty przepis , na przepys...
Ciasto „kukułka”, najlepszy...
Najpyszniejszy sos/dip papr...
angeliczka0711

angeliczka0711

Dodane 20.06 o 11:31
Obserwuj
Przepis sprawdzony, wyszly mieciutkie i pyszne. Polecam!
Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia po upieczeniu. Nastepnym razem ;) 
ROZCZYN
2 paczki suchych drożdży (na ok 1kg mąki)
1 szkl ciepłego mleka
5 lyzek cukru
3 lyzki mąki
Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.

CIASTO
Ok 1 kg mąki
1 kostka margaryny
Ok 1 szklanka ciepłej wody lub mleka
2 jajka

Do rozczynu dodać roztopioną margarynę, jajka, mąkę, mleko/wodę. Wymieszać, później zagnieść. Można podsypywać mają jeśli będzie zbyt klejące. 
Ma być miękkie i elastyczne, nie kleić się do miski.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (1-2h)

KRUSZONKA
1/5 kostki margaryny
Mniej więcej tyle samo cukru i trochę więcej mąki.
Wszystko zagnieść próbując zlepić w całość. Ciasto ma być lekko rozpadające się, lekko sypkie :) 

NADZIENIE
Jagody obsypać mają i cukrem.

Porcję ciasta rozwałkować w kształcie koła, kroić jak pizzę, faszerować jagodami, zwijać od szerszego brzegu.
Układać na blaszce, smarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonka. 
Piec w 160-180°C w zależności od piekarnika, aż będą lekko rumiane, ale nie brązowe.
Z tego ciasta wyszło mi ok 2,5 blaszki z piekarnika.

Przepis sprawdzony, wyszly mieciutkie i pyszne.

Polecam!
Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia po upieczeniu. Nastepnym razem ;)
ROZCZYN
2 paczki suchych drożdży (na ok 1kg mąki)
1 szkl ciepłego mleka
5 lyzek cukru
3 lyzki mąki
Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.

CIASTO
Ok 1 kg mąki
1 kostka margaryny
Ok 1 szklanka ciepłej wody lub mleka
2 jajka

Do rozczynu dodać roztopioną margarynę, jajka, mąkę, mleko/wodę. Wymieszać, później zagnieść. Można podsypywać mają jeśli będzie zbyt klejące.
Ma być miękkie i elastyczne, nie kleić się do miski.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (1-2h)

KRUSZONKA
1/5 kostki margaryny
Mniej więcej tyle samo cukru i trochę więcej mąki.
Wszystko zagnieść próbując zlepić w całość. Ciasto ma być lekko rozpadające się, lekko sypkie :)

NADZIENIE
Jagody obsypać mają i cukrem.

Porcję ciasta rozwałkować w kształcie koła, kroić jak pizzę, faszerować jagodami, zwijać od szerszego brzegu.
Układać na blaszce, smarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonka.
Piec w 160-180°C w zależności od piekarnika, aż będą lekko rumiane, ale nie brązowe.
Z tego ciasta wyszło mi ok 2,5 blaszki z piekarnika.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: