Więcej zszywek z tablicy

Mniam

KRUCHY TORT KRAKOWSKI staro...
Składniki: - 1 bagietka - o...
Sałatka z makaronem i tuńcz...
Placki jogurtowe z truskawk...
Ciasto krówka budyniowa na ...
Najlepszy CZEKOsernik z wiś...
Kukułkowa gorąca czekolada
Ciasto "Wiśnia z makie...
Frittata z warzywami, to id...
Składniki: Biszkopt czekola...
Bułeczki z pomidorem, mozza...
Pizza z ziemniakami
Suflet Truskawkowy
PALUSZKI KAWOWE
Francuskie ciastka z budyni...
Kopytka szpinakowe Składnik...
Ciasto kukułka. Przepis po ...
Sernik z budyniu
"TORCIK MALINOWA NIESP...
Miętowy sernik Składniki na...
Ciasteczka budyniowe - prze...
Sernik z trzech serów bez p...
Babeczki z truskawkami i bi...
Sernik jagodowy z białą cze...
Chleb, który odmienia życie
Malibu -zrób sama Ilość: 2 ...
wero_nika18

wero_nika18

Dodane 11.01 o 22:10
Obserwuj
Przepis ze strony domiwkuchni.pl
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki mielonego cynamonu
4 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach

Krem:
200g słodkiej śmietanki 30% (bardzo mocno schłodzonej)
250g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny

Polewa:
500ml soku marchewkowego (takiego gęstego, z kartonika lub butelki)
1 opakowanie budyniu waniliowego (na 500ml mleka)
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
Ciasto:
Nastawić piekarnik na 180 stopni, blachę 23x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę – mikserem na najwyższych obrotach. Do miski przesiać mąkę z sodą i cynamonem. Cały czas ubijając masę jajeczną, wlewać na przemian olej i wsypywać mieszankę mączną, aż do wykończenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.

Marchew mocno odcisnąć z soku, dodać ją do masy i dokładnie połączyć, delikatnie mieszając. Wylać masę do przygotowanej formy, wstawić ciasto do piekarnika i piec 50 minut – w połowie pieczenia można blachę obrócić, by ciasto równo się upiekło. Upieczone ciasto zostawić w uchylonym piekarniku na ok. 20 minut, po czym wyjąć z blachy na kratkę, by przestygło.

Masa:
Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, wlać śmietankę do wysokiego naczynia i ubić ją na sztywną pianę, wmieszać cukier puder oraz sok i skórkę z cytryny. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Ciasto przekroić w poprzek, tworząc dwa blaty. Na spodni blat wyłożyć krem i go wyrównać, położyć wierzchni blat i lekko docisnąć.

Polewa:
W garnku zagrzać 250ml soku, w pozostałej części soku rozpuścić proszek budyniowy, wlać masę do wrzącego soku i gotować, cały czas mieszając, aż masa dobrze zgęstnieje. Zdjąć garnek z ognia, do gorącej masy wsypać galaretkę w proszku i mieszać, aż ta się rozpuści. Odstawić polewę na parę chwil, by przestygła i stężała, wymieszać ją od czasu do czasu. Przestudzoną polewę wyłożyć na wierzch ciasta, równo rozsmarować, ciasto schłodzić do czasu podania.

Przepis ze strony domiwkuchni.pl


Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki mielonego cynamonu
4 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach

Krem:
200g słodkiej śmietanki 30% (bardzo mocno schłodzonej)
250g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny

Polewa:
500ml soku marchewkowego (takiego gęstego, z kartonika lub butelki)
1 opakowanie budyniu waniliowego (na 500ml mleka)
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
Ciasto:
Nastawić piekarnik na 180 stopni, blachę 23x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę – mikserem na najwyższych obrotach. Do miski przesiać mąkę z sodą i cynamonem. Cały czas ubijając masę jajeczną, wlewać na przemian olej i wsypywać mieszankę mączną, aż do wykończenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.

Marchew mocno odcisnąć z soku, dodać ją do masy i dokładnie połączyć, delikatnie mieszając. Wylać masę do przygotowanej formy, wstawić ciasto do piekarnika i piec 50 minut – w połowie pieczenia można blachę obrócić, by ciasto równo się upiekło. Upieczone ciasto zostawić w uchylonym piekarniku na ok. 20 minut, po czym wyjąć z blachy na kratkę, by przestygło.

Masa:
Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, wlać śmietankę do wysokiego naczynia i ubić ją na sztywną pianę, wmieszać cukier puder oraz sok i skórkę z cytryny. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Ciasto przekroić w poprzek, tworząc dwa blaty. Na spodni blat wyłożyć krem i go wyrównać, położyć wierzchni blat i lekko docisnąć.

Polewa:
W garnku zagrzać 250ml soku, w pozostałej części soku rozpuścić proszek budyniowy, wlać masę do wrzącego soku i gotować, cały czas mieszając, aż masa dobrze zgęstnieje. Zdjąć garnek z ognia, do gorącej masy wsypać galaretkę w proszku i mieszać, aż ta się rozpuści. Odstawić polewę na parę chwil, by przestygła i stężała, wymieszać ją od czasu do czasu. Przestudzoną polewę wyłożyć na wierzch ciasta, równo rozsmarować, ciasto schłodzić do czasu podania.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
aneta252
kicia_lolicia_94
karolina1306
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY