Więcej zszywek z tablicy

Jedzenie

Czekoladowe naleśniki z ban...
Chlebek
Chleb z garnka
Składniki na...
Ciasteczka cebulowe do piwa...
Ciasto bananowe na maślance...
curry z kurczakiem i kalafi...
kruche ciasteczka . składni...
curry z kurczakiem i kalafi...
FIT HIT! PLACUSZKI Z CUKINI...
Pierogi litewskie znad Czar...
muffiny w 20 miniut
Spaghetti marchewkowe z sos...
Pączuszki serowe ½ kg twaro...
Sałatka z kurczakiem, anana...
Schab po bałkańsku z papryk...
Przepis ze strony mojewypie...
Schab pięciominutowy
Schab ...
Kotlety z twarogu i ziemnia...
Najlepsze, a bez mąki, cukr...
Marchewki pieczone w miodzi...
ciasto z kubka
Kopiec kreta
 Składniki na ...
maślane ciasteczka
Bananowe ciasteczka (bez cu...
Bananowiec, ciasto na zimno...
½ szklanki miodu
¼ szklanki...
Martinka78

Martinka78 od smile_to_me

Dodane 17.08 o 21:06
Obserwuj
Przepis ze strony mojewypieki.com

 Składniki:

    4 jajka
    100 g drobnego cukru do wypieków
    100 g mąki pszennej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    50 g gorzkiej czekolady, startej
    16 g cukru wanilinowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.

Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.

Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia.

Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco.

Składniki na krem:

    250 g serka mascarpone
    5 łyżek nutelli

Składniki delikatnie i krótko zmiksować.

Składniki na polewę:

    100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
    30 g masła

Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym palniku, mieszając.

Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.

Przepis ze strony mojewypieki.com



Składniki:

4 jajka
100 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady, startej
16 g cukru wanilinowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.

Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.

Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia.

Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco.

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
5 łyżek nutelli

Składniki delikatnie i krótko zmiksować.

Składniki na polewę:

100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
30 g masła

Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym palniku, mieszając.

Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.

Polubili: InspiIzabela
Zszywka przypięta także na tablicach:
Kulinaria ciasta Pyszności smakołyki i inne +6 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: