Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Warstwowa sałatka z kurczak...
Przepis
Szarlotka na spodzi...

Więcej zszywek ze źródła

swiatciast.pl

Pijana kukułka taratuszki-pulchne faworki torcik kwiatki w doniczce Jabłkowe kwiatuszki z cynam... Ciasto biszkoptowe z truska... Ptysie z kremem z białek ja... Proste ciasto jogurtowe (7 ... Wiosenny tort naleśnikowy o... SYPANA SZARLOTKA Z RABARBAREM
brynhilda

brynhilda od emilia001

Dodane 19.06 o 0:00 z

swiatciast.pl

Obserwuj

Przepis

Szarlotka na spodzie z kruchego ciasta z dużą ilością jabłek i cynamonu, pokrytych słodką waniliową bezą.

Składniki:
5 jabłek
cynamon
cukier waniliowy

na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej
100 g masła zimnego
20 g cukru
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki wody

na bezę: 4 białka
110 g cukru pudru
1 łyżka budyniu waniliowego

Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, sól, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ucierać ciasto mikserem, dodając w czasie mieszania wodę. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odklejać się od boków misy.
Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym.
Okrągła formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i rozłożyć je w formie na dnie i bokach. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i łyżkę budyniu.
Na cieście rozłożyć odciśnięte z nadmiaru soku jabłka, wyrównać je i pokryć przygotowaną pianą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż piana się zrumieni.

Zszywka przypięta także na tablicach:
zrobić w te wakacje x Kuchnia slodkosci
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: