Więcej zszywek z tablicy

desery

CZEKOLADOWE Z MASCARPONE
KARPATKA
...
Tarta panna cotta z malinami
Weganskie ciasteczka marche...
CIASTO ARBUZ
Ciasto pistacjowe
FIT BROWNIE Z BANANAMI
Pyszne ciasto z jabłkami i ...
PANNA COTTA
Muffiny marchewkowe z jabłk...
Jabłecznik bardzo puszysty
Ciasto z gruszkami i budyniem
Almond Opera Cake
Sezon na jabłka trwa w Pols...
ROLADA Z CIASTA MARCHEWKOWE...
Ciasto ze śliwkami i kokoso...
Przepyszne babeczki tiramis...
Ciasteczka kruche z wody – ...
................
Owsiane brownie z wiśniami
Ulubiony deser francuskich ...
Jogurtowy deser na zimno (b...
MAŚLANKOWY SZYBKI ŁACIATEK
Karpatka z pysznym kremem i...
Kruche ciasto owsiane z mal...

Więcej zszywek ze źródła

www.kwestiasmaku.com

OMLECIKI BISZKOPTOWE
Z bitą... pieczarkowa zupa koperkowa z pulpecikami Papryka konserwowa Kapuśniak z młodej kapusty kwasnica KOPYTKA / GNOCCHI DYNIOWE
Z... POLĘDWICZKI W SOSIE MUSZTAR... MAKARON RYŻOWY SMAŻONY Z FA...
qsia997

qsia997 od jagna_

Dodane 22.09 o 14:35 z

www.kwestiasmaku.com

Obserwuj

Przepyszne babeczki tiramisu :)


SKŁADNIKI
12 SZTUK
3 jajka
1/2 szklanki cukru (100 g)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
1/2 szklanki mąki pszennej (75 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
NASĄCZENIE:
1/3 szklanki mocnej kawy
1/3 szklanki LIKIERU KAWOWEGO lub amaretto (dałam trochę kawowego i trochę amaretto)
KREM MASCARPONE:
4 żółtka
6 łyżek cukru pudru
250 g mascarpone
oraz: gorzkie kakao

PRZYGOTOWANIE
Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka ubijać przez około 2 minuty aż się dobrze spienią. Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać ekstrakt z wanilii jeśli używamy oraz przesiane mąki pszenną i ziemniaczana (najlepiej przesiać je bezpośrednio do masy), zmiksować krótko na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek mąki.
Połowę masy wyłożyć do papilotek zapełniając je do połowy, posypać kakao przez sitko i wyłożyć resztę masy. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Po ostudzeniu nasączyć kawą z likierem, pokryć kremem.
KREM MASCARPONE:
W małym garnku zagotować 1 szklankę wody, odstawić z ognia. Na garnku z parującą wrzącą wodą zawiesić miskę z żółtkami (tak aby dno miski nie dotykało do wody). Do żółtek dodać cukier puder i ubijać mikserem przez około 5 minut aż masa się ociepli i stanie się jasna oraz puszysta. Wówczas zdjąć miskę z pary, odstawić na blat i ubijać masę jeszcze przez około 2 minuty.
W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone (10 sekund). Dodać ubite żółtka i zmiksować krótko na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników w jednolitą masę.
Krem wyłożyć na babeczki i wstawić do lodówki. Po zastygnięciu (1-4 godziny) można posypać kakao i podawać.

Zszywka przypięta także na tablicach:
słodkości ❤ coś na ząb NA SŁODKO Jedzonko ;3 +74 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: