Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Rogaliki z 3 składników
Ciasteczka owsiane, więcej ...
Ptysie z kremem budyniowo-ś...
Budyniowe naleśniki
Ciasto budyniowo-czkoloadow...
Ciasto dla leniwych
Domowe Drożdżówki: TOP 12 W...
Kojarzycie rollsy z Pizza H...
Szybkie i łatwe w przygotow...
Fit pączki z piekarnika
Frytki z piekarnika 2
Frytki z piekarnika
Krakersik bez pieczenia - l...
Pyszne ciasto *.*
Naleśniki Rafello - obłędne...
Napoleonka na herbatnikach
Tort z nutellą i truskawkam...
Chrupiące ziemniaki z pieka...
Najprostszy i najlepszy prz...
Brzoskwiniotka – kruche cia...
Domowa nutella z kaszy jagl...
Racuchy budyniowe z jabłkam...
Połączenia składników na zu...
sosy
Zupa serowa przepis
Składni...
SHOT MONTE

Składniki:
1/2 ...
ma_chere

ma_chere

Dodane 19.12 o 19:53
Obserwuj
Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym

Skladnki:
Ciasto
•  mąka pszenna - 1 szklanka
•  masło - 1/2 kostki
•  woda - 1 szklanka
•  jaja - 4 sztuki
Krem
•  mleko - 1 szklanka
•  żółtka - sztuki
•  mąka ziemniaczana - 2 łyżki
•  cukier - 1 szklanka
•  masło - 200 g
•  śmietana 30% - 200 g
•  cukier puder

Przygotowanie:
1. W gotującej wodzie rozpuszczamy masło.
2. Wsypujemy mąkę i mieszamy za pomocą miksera. Zestawiamy z ognia i studzimy.
3. Dodajemy jaja i miksujemy na gładką masę.
4. Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy dość duże odstępy, gdyż ciasto mocno zwiększa swoją objętość.
5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika , obracamy ptysie na kratce, aby nie zaparowały i studzimy.
7. W mleku roztrzepujemy żółtka.
8. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier i mieszamy.
9. Otrzymaną masę stawiamy na ogniu i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Studzimy.
10. Masło miksujemy na białą masę i nie przerywając dodajemy stopniowo po łyżce ugotowanego budyniu.
11. W drugim naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę.
12. Łączymy masę budyniową z ubitą śmietaną i dokładnie mieszamy.
13. Ptysie przekrawamy na połowy i wypełniamy kremem.
14. Posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym


Skladnki:
Ciasto
• mąka pszenna - 1 szklanka
• masło - 1/2 kostki
• woda - 1 szklanka
• jaja - 4 sztuki
Krem
• mleko - 1 szklanka
• żółtka - sztuki
• mąka ziemniaczana - 2 łyżki
• cukier - 1 szklanka
• masło - 200 g
• śmietana 30% - 200 g
• cukier puder

Przygotowanie:
1. W gotującej wodzie rozpuszczamy masło.
2. Wsypujemy mąkę i mieszamy za pomocą miksera. Zestawiamy z ognia i studzimy.
3. Dodajemy jaja i miksujemy na gładką masę.
4. Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy dość duże odstępy, gdyż ciasto mocno zwiększa swoją objętość.
5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika , obracamy ptysie na kratce, aby nie zaparowały i studzimy.
7. W mleku roztrzepujemy żółtka.
8. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier i mieszamy.
9. Otrzymaną masę stawiamy na ogniu i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Studzimy.
10. Masło miksujemy na białą masę i nie przerywając dodajemy stopniowo po łyżce ugotowanego budyniu.
11. W drugim naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę.
12. Łączymy masę budyniową z ubitą śmietaną i dokładnie mieszamy.
13. Ptysie przekrawamy na połowy i wypełniamy kremem.
14. Posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Polubili: Kingabil1
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: