


Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym
Skladnki:
Ciasto
• mąka pszenna - 1 szklanka
• masło - 1/2 kostki
• woda - 1 szklanka
• jaja - 4 sztuki
Krem
• mleko - 1 szklanka
• żółtka - sztuki
• mąka ziemniaczana - 2 łyżki
• cukier - 1 szklanka
• masło - 200 g
• śmietana 30% - 200 g
• cukier puder
Przygotowanie:
1. W gotującej wodzie rozpuszczamy masło.
2. Wsypujemy mąkę i mieszamy za pomocą miksera. Zestawiamy z ognia i studzimy.
3. Dodajemy jaja i miksujemy na gładką masę.
4. Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy dość duże odstępy, gdyż ciasto mocno zwiększa swoją objętość.
5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika , obracamy ptysie na kratce, aby nie zaparowały i studzimy.
7. W mleku roztrzepujemy żółtka.
8. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier i mieszamy.
9. Otrzymaną masę stawiamy na ogniu i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Studzimy.
10. Masło miksujemy na białą masę i nie przerywając dodajemy stopniowo po łyżce ugotowanego budyniu.
11. W drugim naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę.
12. Łączymy masę budyniową z ubitą śmietaną i dokładnie mieszamy.
13. Ptysie przekrawamy na połowy i wypełniamy kremem.
14. Posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Polubili:
Kingabil1
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: