Więcej zszywek z tablicy

ABC gotowania

Zapiekanka gyros
Jest to na...
Kasza gryczana z kurczakiem...
Pudding chia
Nasiona chia c...
paula_199

paula_199

Dodane 21.10 o 22:21
Obserwuj
Pudding chia
Nasiona chia czyli inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej posiadają wiele cudownych właściwości. Zawierają bogate pokłady żelaza, magnezu, fosforu oraz cynku. Posiadają większą ilość wapnia niż samo mleko. Poza tym w składzie małych nasionek znajdziemy sporą ilość witamin: E, B1, B3. Nasiona Chia zawierają przede wszystkim cenne kwasy omega-3 (30%) oraz omega-6 (40%). Są to odpowiednie proporcje, które dostarczone wraz z pożywieniem stanowią niezwykle ważny element profilaktyki wielu chorób.
Zawierają też duże pokłady pełnowartościowego białka (około 20%).
Według mnie najlepszym sposobem na spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej jest dziecinnie prosty w wykonaniu pudding. Można go przyrządzić w wielu smakach według własnego uznania.

Składniki na 2 porcje:
3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej
1-1,5 szklanki mleka (można dać mleko kokosowe)
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy

Wykonanie:
Nasiona zalewamy mlekiem, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) i od czasu do czasu mieszamy.
Ponieważ same nasiona nie posiadają wyrazistego smaku najlepiej serwować je z musem owocowym. Blendujemy szklankę dowolnych owoców (można posłodzić) i wylewamy na pudding.

Pudding chia

Nasiona chia czyli inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej posiadają wiele cudownych właściwości. Zawierają bogate pokłady żelaza, magnezu, fosforu oraz cynku. Posiadają większą ilość wapnia niż samo mleko. Poza tym w składzie małych nasionek znajdziemy sporą ilość witamin: E, B1, B3. Nasiona Chia zawierają przede wszystkim cenne kwasy omega-3 (30%) oraz omega-6 (40%). Są to odpowiednie proporcje, które dostarczone wraz z pożywieniem stanowią niezwykle ważny element profilaktyki wielu chorób.
Zawierają też duże pokłady pełnowartościowego białka (około 20%).
Według mnie najlepszym sposobem na spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej jest dziecinnie prosty w wykonaniu pudding. Można go przyrządzić w wielu smakach według własnego uznania.

Składniki na 2 porcje:
3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej
1-1,5 szklanki mleka (można dać mleko kokosowe)
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy

Wykonanie:
Nasiona zalewamy mlekiem, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) i od czasu do czasu mieszamy.
Ponieważ same nasiona nie posiadają wyrazistego smaku najlepiej serwować je z musem owocowym. Blendujemy szklankę dowolnych owoców (można posłodzić) i wylewamy na pudding.

Zszywka przypięta także na tablicach:
przepisy na słodko przepisy
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: