
Pudding ryżowo brzoskwiniowy
Składniki na pudding:
- 1/2 szklanki brązowego okrągłego (krótko ziarnistego) ryżu,
- 1 szklanka mleka kokosowego z puszki,
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii,
- 2-3 łyżki ksylitolu, syropu klonowego czy cukru trzcinowego (do wyboru)
Składniki na duszone brzoskwinie:
- 6-8 niedużych brzoskwiń,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 2-3 łyżki ksylitolu, syropu klonowego lub cukru trzcinowego (do wyboru)
Sposób przygotowania:
Ryż wypłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać 3 szklankami wody. Gotować pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie wodę. Następnie do ugotowanego ryżu wlać mleko kokosowe, dodać wanilię i gotować, aż ryż będzie miał odpowiednią gęstą konsystencję. W tym czasie przygotować brzoskwinie. Najpierw należy je sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Potem trzeba je pokroić w drobną kosteczkę, włożyć do garnka, dodać ksylitol/syrop klonowy/cukier trzcinowy, cynamon i wymieszać. Postawić na mały ogień i dusić do momentu, aż brzoskwinie zmienią swoją strukturę, a powstały sok zredukuje się nieco. Gotowy pudding przełożyć do szklanek/miseczek, a na jego wierzchu położyć uduszone brzoskwinie. Całość schłodzić, a następie podawać. Smacznego!
Użytkownicy także przypinają: