


pulpeciki w sosie koperkowym.
Składniki: 1 kg dobrego mięsa wieprzowo-wołowego 1 pęczek koperku ok. 0.5 - 0.7l rosołu ( u mnie mięsno-warzywny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 kajzerka 2-3 łyżki śmietany 12%/18% 1-2 łyżki mąki + mąka do obtoczenia pulpetów sól, pieprz, papryka do smaku olej do smażenia Bułkę namoczyć, odcisnąć, posiekać. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Mięso połączyć z cebulą, posiekaną kajzerką, roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Masę mięsną dokładnie wyrobić. Jeżeli jest taka potrzeba, mięso jest za luźne, dodać trochę bułki tartej ( nie za dużo by klopsiki nie wyszły twarde). Z mięsa formować niewielkie pulpeciki. Obtoczyć je w mące i podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Podsmażone pulpeciki zalać rosołem. Koperek posiekać, dodać do mięsa. Mięso wraz z koperkiem dusić kilka minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia, zagęścić i zabielić sos. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego sosu. Powstałą mieszankę wlać na patelnię, do duszącego się mięsa. Całość zagotować. Jeżeli jest taka potrzeba, doprawić do smaku: solą, pieprzem i papryką. Podawać np. z ziemniakami puree, albo ryżem.
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: