puszyste placuszki biszkoptowe
składniki, około 15 - 20 sztuk:
•1 mała puszka (165 ml) śmietanki kokosowej, mleka kokosowego lub śmietanki kremówki 30%
•125 ml mleka
•30 g roztopionego masła
•190 g mąki pszennej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•2 łyżki cukru
•skórka starta z 1 pomarańczy
•2 jajka, oddzielnie żółtka i białka
•dodatki, np. cukier puder, słodka śmietanka, dżem pomarańczowy, banany, sos karmelowy...
przygotowanie:
mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać. w drugiej misce zmiksować do połączenia się składników mleko kokosowe, mleko krowie, roztopione masło i żółtka. w oddzielnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. tak przygotowane składniki można od razu połączyć i smażyć placki, można też odstawić je np. na godzinę do czasu smażenia.
zmiksować suche składniki z mokrymi na jednolitą masę, następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. masę odstawić na 10 - 15 minut (placki będą bardziej puszyste) lub jeśli nie mamy czasu od razu zacząć smażyć placki.
rozgrzać patelnię i rozsmarować na niej łyżkę dobrego oleju do smażenia lub łyżkę masła. ogień ustawić na umiarkowany, nakładać po 2 łyżki ciasta (jedna łyżka na drugą i nie wyrównywać - będą wyższe) i smażyć po około 2 - 3 minuty z każdej strony. placki mają powoli urosnąć i delikatnie...
Użytkownicy także przypinają: