na 10 sztuk/2 porcje
1 średnia (500 g) cukinia
1 łyżeczka soli
½ szklanki (75 g) mąki
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki (40 g) wędzonego sera, drobno startego
1 zielona cebulka (dymka), posiekana
1 ząbek czosnku, roztarty
1 jajko
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
olej do smażenia
Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj w misce z łyżeczką soli i odstaw, przynajmniej na kwadrans, dopóki nie puści dużo soku. Odciśnij ją tak dobrze, jak się da, wymieszaj na jednolitą masę z mąką, proszkiem do pieczenia, serem, cebulką, czosnkiem oraz jajkiem. Dopraw solą i pierzem do smaku. Formuj nieduże placki, z 2-3 łyżek ciasta, i smaż je na rozgrzanym oleju na rumiano, z obu stron.
Użytkownicy także przypinają:
1
1
0
Pyszna zapiekanka obiadowa
illya Przepis: https://alledobre.pl/zapiekanka-z-makaronem-i-miesem-mielonym/