MW123

MW123 od JOKKO1979

Dodane 30.04 o 22:27
Obserwuj
Pyszne wychodzi, przepis ze strony Moje Wypieki ❤️ Składniki na ciasto: 150 g masła 150 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki 5 dużych jajek, żółtka i białka osobno 1 łyżka kakao 175 g drobnego cukru do wypieków Masło umieścić w małym garnuszku, roztopić. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej roztopienia. Żółtka zmiksować w misie miksera z kakao. Dodać roztopioną masę czekoladową i zmiksować. W osobnym wysokim naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Białka powinny być sztywne i błyszczące. Białka dodać do masy czekoladowej, w dwóch turach, delikatnie wymieszać lub zmiksować do połączenia (białka nie powinny opaść). Formę o średnicy 23 cm** wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki. Jeśli tortownica nie jest wysoka, raczej klasyczna, wtedy należy z papieru zrobić wyższy "kołnierz" wystający ponad nią (ciasto bardzo, bardzo mocno rośnie, aby potem opaść do wysokości tortownicy). Piec w temperaturze 180ºC przez 25 - 30 minut. Wyjąć, wystudzić w formie. Ciasto podczas studzenia powinno charakterystycznie opaść - opada dół, zostawiając uniesione boki.* Ciasto można upiec wieczór wcześniej. Składniki na mus czekoladowy z żelatyną: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki 3 duże jajka, żółtka i białka osobno 2 łyżeczki kakao 115 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka likieru kawowego (lub pomarańczowego) 2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody Masło umieścić w małym garnuszku, roztopić. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej roztopienia. Żółtka zmiksować w misie miksera z kakao. Dodać roztopioną masę czekoladową i zmiksować. W osobnym wysokim naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Białka powinny być sztywne i błyszczące. Białka dodać do masy czekoladowej, w dwóch turach, delikatnie wymieszać lub zmiksować do połączenia. Dodać rozpuszczoną żelatynę i likier, delikatnie zmiksować. Białka nie powinny opaść. Mus czekoladowy wylać na wcześniej upieczone, zapadnięte ciasto. Przykryć, schłodzić przez 3-4 godziny, choć najlepiej przez noc. Udekorować czekoladą. Czekoladę gorzką lub mleczną roztopić i cienko rozsmarować (2 mm) na metalowej blaszce lub powierzchni lustrzanej. Jak tylko zastygnie (ale nie później, bo będzie zbyt twarda!) zeskrobać nożem lub szpatułką z giętkim ostrzem. Wiórki z czekolady ułożyć na wierzchu ciasta.

Pyszne wychodzi, przepis ze strony Moje Wypieki ❤️

Składniki na ciasto: 150 g masła 150 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki 5 dużych jajek, żółtka i białka osobno 1 łyżka kakao 175 g drobnego cukru do wypieków Masło umieścić w małym garnuszku, roztopić. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej roztopienia. Żółtka zmiksować w misie miksera z kakao. Dodać roztopioną masę czekoladową i zmiksować. W osobnym wysokim naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Białka powinny być sztywne i błyszczące. Białka dodać do masy czekoladowej, w dwóch turach, delikatnie wymieszać lub zmiksować do połączenia (białka nie powinny opaść). Formę o średnicy 23 cm** wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki. Jeśli tortownica nie jest wysoka, raczej klasyczna, wtedy należy z papieru zrobić wyższy "kołnierz" wystający ponad nią (ciasto bardzo, bardzo mocno rośnie, aby potem opaść do wysokości tortownicy). Piec w temperaturze 180ºC przez 25 - 30 minut. Wyjąć, wystudzić w formie. Ciasto podczas studzenia powinno charakterystycznie opaść - opada dół, zostawiając uniesione boki.* Ciasto można upiec wieczór wcześniej. Składniki na mus czekoladowy z żelatyną: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki 3 duże jajka, żółtka i białka osobno 2 łyżeczki kakao 115 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka likieru kawowego (lub pomarańczowego) 2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody Masło umieścić w małym garnuszku, roztopić. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej roztopienia. Żółtka zmiksować w misie miksera z kakao. Dodać roztopioną masę czekoladową i zmiksować. W osobnym wysokim naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Białka powinny być sztywne i błyszczące. Białka dodać do masy czekoladowej, w dwóch turach, delikatnie wymieszać lub zmiksować do połączenia. Dodać rozpuszczoną żelatynę i likier, delikatnie zmiksować. Białka nie powinny opaść. Mus czekoladowy wylać na wcześniej upieczone, zapadnięte ciasto. Przykryć, schłodzić przez 3-4 godziny, choć najlepiej przez noc. Udekorować czekoladą. Czekoladę gorzką lub mleczną roztopić i cienko rozsmarować (2 mm) na metalowej blaszce lub powierzchni lustrzanej. Jak tylko zastygnie (ale nie później, bo będzie zbyt twarda!) zeskrobać nożem lub szpatułką z giętkim ostrzem. Wiórki z czekolady ułożyć na wierzchu ciasta.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY