"Brzoskwiniowo-kokosowa pychotka bez pieczenia"
Składniki:
ok 300 g herbatników
puszka brzoskwiń
150 g wiórek kokosowych
2 łyżki masła
łyżka cukru
Masa budyniowa:
1 l mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
200 g masła
sok z jednej cytryny
Przygotowanie
W 2/3 szklanki mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Kiedy mleko już się gotuje, wlewamy masę budyniową i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Masło miksujemy, dodając do niego po łyżce masy budyniowej. Wlewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy brzoskwinie i mieszamy. Na dnie blaszki układamy herbatniki (moja blaszka ma wymiary ok 24x20cm). Wykładamy na herbatniki 2/3 masy budyniowej, układamy kolejną warstwę herbatników i na nich rozsmarowujemy resztę masy. 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Prażymy przez chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Zimnymi wiórkami kokosowymi posypujemy wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki na około 8 godzin.
Zszywka przypięta także na tablicach:
Ulubione
...slodkosci i inne pysznosci...:)
gotowanie
Omnomnom :3
Użytkownicy także przypinają: