Więcej zszywek ze źródła

zcukrempudrem.blogspot.com

nutellowy sernik z mascarpo... Wielkanocna sałatka

200 gr... Sałatka z selerem

200 gram... Pianka cappuccino mięciutkie leniwe (z ziemni... delikatne placuszki z jabłk... udka indycze pieczone w mar... rogaliki ziemniaczane z mar... wafle ze śmietanką do kawy ...

"Kudłacze" Lamingtony (kostki kokosowe)


biszkopt:
7 jaj
7 łyżek mąki pszennej tortowej (z małymi górkami)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
5 łyżek cukru
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego

polewa:
1 szklanka śmietany kwaśnej 18% (350 gramów)
4 łyżki ciemnego kakao ( z małymi górkami)
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
100 gramów masła ewentualnie margaryny

dodatkowo:
około 250 gramów wiórków kokosowych do obtaczania


Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, potem wsypujemy oba cukry, miksujemy przez około 2 minuty na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.




Następnie dodajemy żółtka, mieszamy łyżką do lekkiego połączenia, wsypujemy stopniowo (na 2, 3 razy) mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki rózgowej lub łyżki drewnianej (absolutnie nie używamy miksera!).
Na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy.

Blachę o wymiarach 25x40 cm wyścielamy papierem do wypieków, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt i pieczemy około 20 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Ciasto studzimy i dopiero potem delikatnie odrywamy papier.

Biszkopt kroimy w około 5 cm kostkę (polecam to robić za pomocą noża do pieczywa).

Polewa.
Masło lub margarynę rozgrzewamy w rondlu razem z cukrami i kakao, mieszamy do połączenia, potem wlewamy śmietanę i energicznie mieszając podgrzewamy, jednak nie dopuszczamy do zagotowania.

Polewę studzimy do temperatury pokojowej.

Kiedy polewa ostygnie pomagając sobie widelcem lub dwoma zamaczamy każda z kostek w polewie, a potem obtaczamy je w wiórkach.

Odkładamy na tacy do zastygnięcia (najlepiej w chłodne miejsce).

Zszywka przypięta także na tablicach:

Kuchnia

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.