


"Prince - Polo"
Biszkopt kakaowy:
6 jajek
szklanka mÄ…ki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
1-2 łyżki kakao
Ciasto:
5 małych wafelków Prince Polo
1 szklanka wiórek kokosowych (można zwiększyć wg uznania)
3 szklanki orzechów łuskanych (można zmienić wg uznania)
6 białek
1 szklanka cukru
Krem:
budyń waniliowy lub śmietankowy
kostka margaryny
6 żółtek
Poncz:
½ filiżanki przegotowanej i ostudzonej woda
Zapach (wg uznania) ja wybrałam cytrynowy. Można też wycisnąć sok z cytryny
Użytkownicy także przypinają:
Reklama:
aganek
W razie wątpliwości proszę pytać, chętnie odpowiem :) Smacznego :)
aganek
Ciasto z orzechów, wiórek i wafelku kruszy się podczas wyjmowania. Należy na biszkopt w blaszce położyć tacę i formę odwrócić, tak by biszkopt leżał do góry spodem. Zdjąć formę i oderwać papier od biszkoptu. Należy również delikatnie przekładać ciasto na biszkopt z masą. Ponczem nasącza się tylko biszkopt kakaowy, ponieważ w ciasto poncz nie wsiąknie.
aganek
4) Gdy biszkopty ostygły, można przejść do przekładania ich masą. Biszkopt kakaowy nasączyć pączem, jeżeli wolicie dobrze nasączony biszkopt użyjcie więcej pączu. Następnie krem podzielcie sobie na pół i jedną połową wysmarujcie na biszkopt kakaowy. Ciasto z orzechami, wiórkami i wafelkami połóżcie na wysmarowany kremem biszkopt i również posmarujcie go masą. Górę ciasta posypcie orzechami lub wiórkami kokosowymi.
aganek
3) Masa.Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Margarynę wyjąc z lodówki, jeżeli poleży w temperaturze pokojowej będzie się lepiej ubijać. Żółtka ubić na parze i ostudzić. Gdy budyń będzie zimny należy roztrzepać margarynę na puszysta masę i dodawać po łyżce budyniu ciągle miksując. Na koniec dodać żółtka.
aganek
2) Wafelki Prince Polo i orzechy włoskie zblendowałam, można je również pokroić. Orzechy i wafelki blendowa łam osobno. 6 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wsypać wiórka kokosowe, orzechy i wafelki do utrzepanej piany. Następnie wszystko wymieszać. Wylać do prostokątnej blachy, przygotowanej tak jak poprzednio. I piec około 20 minut w temperaturze 170 st. C.
aganek
1) Upiec biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i ubić. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na prostokątną formę. Formę należ posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika, piec około 25 minut w temperaturze 170st. C