"Szybkie" pierniczki Są miękkie, lekko
kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. A sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty. Najlepsze są te w polewie lukrowej! Polecam dla tegorocznych spóźnialskich.. Składniki na około 55 pierniczków: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować. Pierniczki z powyższego przepisu pozostają miękkie przez wiele tygodni. Może się jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, a wtedy, czytaj dalej.. Co zrobić, by pierniczki zmiękły? Może się zdarzyć, że pierniczki z nieznanych nam przyczyn po kilku dniach stwardnieją.. (powoduje to dodatek miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po 3 dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. Smacznego :-).
Użytkownicy także przypinają:
ConEwka
lepiej do puszki z piernikami włożyć skibkę świeżego chleba. ten stwardnieje, a wilgoć z niego wejdzie w pierniczki
Tororo
przepis i zdjęcie z moich wypieków eh..
Malasowka
Bardzo dobre wychodzą :-)
edas321
pierniczki bardzo dobre
alaaa7
sylwia2137, a Tobie ciasto też się tak kleeeiło? ;p
sylwia2137
I uwaga dla tych, co dodali mąki- pierniczki nie twardnieją ;) są mięciutkie i pyszne :) i dużo rosną, można spokojnie rozwałkować na 1-2mm i nic się nie stanie, urosną do 5-6mm, tylko troszkę krócej je w piekarniku trzymać ;)
sylwia2137
Najlepszy przepis na pierniczki jaki znalazłam:-) Najpierw zrobiłam jedną porcję, ale szybko dorobiłam jeszcze 2 kolejne, bo wyszły super:-) Serdecznie polecam