Więcej zszywek z tablicy

jedzonko

Przepis na pyszny, kremowy ...
jak zrobić kiełki z pszenic...
omlet marchewkowy *.*
bezrybne sushi
Słyszałam też o zrobieniu c...
ciasteczka lawendowe z biał...
Ciasteczka z patelni
...
Składniki:
Najlepsze brownie z kaszy j...
Nie drogo i smacznie.azjaty...
Przelicznik
koktajle
CZEKOLADOWA ROZKOSZ.
MEGA PYSZNY obiad JEDNOGARN...
"TORCIK MALINOWA NIESP...
"Szybkie" piernic...
DOMOWE BATONIKI DAIM. Mocno...
Niskokaloryczne chipsy z mi...
½ szklanki miodu
¼ szklanki...
Podwójnie czekoladowe ciast...
...
Ciasto mleczna kanapka! 
Py...
pyszne babeczki *__* SKŁADN...
Czekoladowe ciasteczka ciąg...
Ciastka-kufle.

Więcej zszywek ze źródła

www.mojewypieki.com

Sernik tiramisu na zimno Ciastka z kawałkami czekolady Number cake Sernik tiramisu na zimno Truskawkowiec Rogale marcińskie Dutch Baby z owocami puszys... Cycki Murzynki Kokosanki czekoladowe
    2...
zszywkaaa

zszywkaaa od sylwia2137

Dodane 16.12 o 20:37 z

www.mojewypieki.com

Przypięte z "Szybkie"...
Obserwuj

"Szybkie" pierniczki

Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. A sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty. Najlepsze są te w polewie lukrowej! Polecam dla tegorocznych spóźnialskich..

Składniki na około 55 pierniczków:

300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
130 g cukru pudru
100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
100 g łagodnego miodu np. akacjowego
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.

Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

Pierniczki z powyższego przepisu pozostają miękkie przez wiele tygodni. Może się jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, a wtedy, czytaj dalej..

Co zrobić, by pierniczki zmiękły?

Może się zdarzyć, że pierniczki z nieznanych nam przyczyn po kilku dniach stwardnieją.. (powoduje to dodatek miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po 3 dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.

Smacznego :-).

Zszywka przypięta także na tablicach:

jedzonko <3

cooking

Słodkości

Pomysły

+114 innych
Zgłoś naruszenie

ConEwka

lepiej do puszki z piernikami włożyć skibkę świeżego chleba. ten stwardnieje, a wilgoć z niego wejdzie w pierniczki

 |  28.12 o 23:32  

Tororo

przepis i zdjęcie z moich wypieków eh..

 |  26.12 o 17:45  

Malasowka

Bardzo dobre wychodzą :-)

 |  24.12 o 8:56  

edas321

pierniczki bardzo dobre

 |  22.12 o 20:22  

alaaa7

sylwia2137, a Tobie ciasto też się tak kleeeiło? ;p

 |  21.12 o 20:37   Pokaż odpowiedzi

sylwia2137

I uwaga dla tych, co dodali mąki- pierniczki nie twardnieją ;) są mięciutkie i pyszne :) i dużo rosną, można spokojnie rozwałkować na 1-2mm i nic się nie stanie, urosną do 5-6mm, tylko troszkę krócej je w piekarniku trzymać ;)

 |  21.12 o 20:29  

sylwia2137

Najlepszy przepis na pierniczki jaki znalazłam:-) Najpierw zrobiłam jedną porcję, ale szybko dorobiłam jeszcze 2 kolejne, bo wyszły super:-) Serdecznie polecam

 |  21.12 o 20:29  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: