Racuszki budyniowe z bananami Składniki: (na 10-12
sztuk) 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka maki pszennej 1 duże jajko 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g (proszek) 1 cukier wanilinowy (10 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru ponadto: 1 banan cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób wykonania: Jajko, cukier, cukier wanilinowy i jogurt wymieszać trzapaczką rózgową, lub krótko mikserem. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wsypać do masy jogurtowej i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo i sobodnie dać się nakładać na patelnię. Gdyby było zbyt gęste, dolejcie jogurtu, jeśli za rzadkie, dosypcie mąki. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć racuszki na złoto, około 2 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni i układać na ręcznikach papierowych, by odsączyć racuszki z nadmiaru tłuszczu. Nieco wystudzić. Podawać z plastrami bananów, oprószone cukrem pudrem.
Użytkownicy także przypinają:
aamm
może być jogurt grecki? :)
stawiamnamleko
Czy można dodać mąki gryczanej zamiast pszennej? ;)
loluskaxd
Iesli chodzi o budyń, to ma być w proszku. czy zrobiony
IneZ1
Zrobione, były pyszne bo już nie ma :) I dodałam jeden banan do ciasta a drugi pokroiłam w plasterki na wierzch racuszków
RudaSzyszka
Zrobiłam! :) Moim zdaniem bardzo dobre. Dodałam jeszcze aromat waniliowy. Mmmmm... pychotka ;)
Isia1994
A mogę dodać banana do ciasta? ;)
AnjaLul
apetyczne:) chyba zrobię;)