Człowiek ma w życiu dwa wyjścia: kształtować rzeczywistość lub poddać się jej. Analiza na podstawie "Granicy" Zofii Nałkowskiej i "Ferdydurke" Witolda Gombrowicza


Więcej zszywek z tablicy

mniam

Makaron z sosem serowym
Mac...
coś dla łakomczuzków :)
Zapiekany kurczak nadziewan...
Gorąca czekolada z czerwony...
KURCZAK W SOSIE MIODOWO MUS...
Sałatka z cukinii- do słoik...
Ratatouille

SKŁADNIKI:
3 p...
na 10 sztuk/2 porcje
1 śred...
Roladki schabowe z szynką i...
PIZZOWY WARKOCZ Z SALAMI I ...
...
Zapiekane kanapki.

"S...
Zapiekanka makaronowa ze sz...
Czekoladowe naleśniki z ban...
Makaron w sosie śmietanowym...
Naleśniki z Pieczarkami i S...
Lekki sernik jogurtowy z ow...
Chrupiące pieczarki w serow...
tosty francuskie na słono ,...
Mini quesadillas czyli tort...
Na babeczki

2 szklanki pół...
Ciasto „Bounty”- czyli wilg...
Naleśniki ze szpinakiem i s...
Przepis na naleśniki
;))
KRUCHY BLOK RYZOWO-CZEKOLAD...
bang_barang

bang_barang od bettypasja

Dodane 22.08 o 12:21
Obserwuj
Ratatouille

SKŁADNIKI:
3 papryki (zielona, żółta i czerwona)
1 cebula
2 marchewki
4 ząbki czosnku
puszka pomidorów (krojone)
cukinia zielona
cukinia żółta
bakłażan
2 pomidory
zioła prowansalskie (rozmaryn, bazylia, tymianek, oregano)
oliwa
masło
kilka liści świeżej bazylii
sól, pieprz

Papryki przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Cukinie, bakłażana i pomidory zaś w cienkie plastry. Dobrze byłoby gdyby cukinie i bakłażan były zbliżonej wielkości – łatwiej będzie wówczas je układać. Upieczone papryki przekładamy do miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy skórkę i kroimy je w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i 3 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę i cebulę. Smażymy mniej więcej 10 minut. Dodajemy czosnek, chwilę smażymy i dorzucamy upieczoną paprykę i pomidory z puszki i dusimy około 20 minut. Po tym czasie całość przekładamy do miski, dodajemy liście świeżej bazylii. Wszystko blendujemy i doprawiamy do smaku. Przygotowany w ten sposób sos będzie bazą naszej potrawy, na której ułożymy cukinie, bakłażana i pomidory.
Sos rozkładamy więc równomiernie w naczyniu do zapiekania, na wierzchu układamy kolejno plastry pomidora, żółtej cukinii, bakłażana i zielonej cukinii. I tak w kółko do czasu, aż zakryjemy warzywami cały sos. Posypujemy wszystko solą, pieprzem, tymiankiem, posiekanym drobno czosnkiem (dwa małe ząbki) i polewamy mniej więcej trzema łyżkami oliwy. Przykrywamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni do czasu aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie pieczemy jeszcze 20 minut bez przykrycia. Smacznego!

Ratatouille


SKŁADNIKI:
3 papryki (zielona, żółta i czerwona)
1 cebula
2 marchewki
4 ząbki czosnku
puszka pomidorów (krojone)
cukinia zielona
cukinia żółta
bakłażan
2 pomidory
zioła prowansalskie (rozmaryn, bazylia, tymianek, oregano)
oliwa
masło
kilka liści świeżej bazylii
sól, pieprz

Papryki przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Cukinie, bakłażana i pomidory zaś w cienkie plastry. Dobrze byłoby gdyby cukinie i bakłażan były zbliżonej wielkości – łatwiej będzie wówczas je układać. Upieczone papryki przekładamy do miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy skórkę i kroimy je w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i 3 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę i cebulę. Smażymy mniej więcej 10 minut. Dodajemy czosnek, chwilę smażymy i dorzucamy upieczoną paprykę i pomidory z puszki i dusimy około 20 minut. Po tym czasie całość przekładamy do miski, dodajemy liście świeżej bazylii. Wszystko blendujemy i doprawiamy do smaku. Przygotowany w ten sposób sos będzie bazą naszej potrawy, na której ułożymy cukinie, bakłażana i pomidory.
Sos rozkładamy więc równomiernie w naczyniu do zapiekania, na wierzchu układamy kolejno plastry pomidora, żółtej cukinii, bakłażana i zielonej cukinii. I tak w kółko do czasu, aż zakryjemy warzywami cały sos. Posypujemy wszystko solą, pieprzem, tymiankiem, posiekanym drobno czosnkiem (dwa małe ząbki) i polewamy mniej więcej trzema łyżkami oliwy. Przykrywamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni do czasu aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie pieczemy jeszcze 20 minut bez przykrycia. Smacznego!

Zgłoś naruszenie

Halseyy

nic tylko robić ;)

 |  23.08 o 15:18  

Agata0809

ej, autentycznie jak to zobaczyłam to zrobiłam się głodna...

 |  22.08 o 21:15  

Bebatkaa

Ale świetne :D wyglada smakowicie i identycznie jak to z bajki o szczurku :3

2  |  21.08 o 15:25  

Life_insurgent28

ile to jest tak mniej więcej "do czasu kiedy warzywa będą miękkie" jeżeli są pokrojone w naprawdę cienkie plasterki?

 |  18.08 o 23:17  

ela1977

wyglada genialnie. Mam nadzieje ze smakuje pysznie.

 |  18.08 o 7:40  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: