Podróżowanie oznacza życie


elryb

elryb od gianeta

Dodane 12.04 o 12:36
Obserwuj
Receptura: ok 60 sztuk herbatników ok 30 sztuk krakersów 1 puszka (500 g) masy toffi (masy krówkowej, masy kajmakowej, Dulce de Leche) 1 tabliczka czekolady do dekoracji Krem: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 1 litr mleka 200 g masła Śmietana: 1/2 litra kremówki 2 kopiaste łyżki cukru pudru Istotna informacja: podane ilości ciastek dotyczą ich zużycia na blaszkę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm, więc jeśli masz inną formę postaraj się ilość ciastek dopasować indywidualnie, pamiętając o tym, że herbatników są dwie warstwy, a krakersów jedna warstwa. Praktycznie do przygotowania jest tylko krem śmietankowy. Zagotuj 3 szklanki mleka. W wysokim naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj pozostałe zimne mleko i mąkę oraz skrobię - zmiksuj tak, aby nie było żadnych grudek. Wlej masę do wrzącego mleka i energicznie mieszając ugotuj gęsty budyń. Zdejmij budyń z ognia i do gorącego dodaj masło - zmiksuj. Odstaw krem do całkowitego wystudzenia. Aby nie powstała "skórka" na jego powierzchni możesz przykleić bezpośrednio do powierzchni kremu folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce, lub po prostu od czasu do czasu podczas studzenia przemieszać masę. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. W formie do ciast wyłożonej pergaminem ułóż 1 warstwę herbatników - jeden ściśle obok drugiego. Na ciastka wylej cały wystudzony krem budyniowy i przykryj drugą warstwą herbatników. Teraz wyłóż rozsmaruj toffi i przykryj warstwą krakersów. Na krakersach równomiernie wyłóż bitą śmietanę i udekoruj startą czekoladą.

Receptura: ok 60 sztuk herbatników ok 30 sztuk krakersów

1 puszka (500 g) masy toffi (masy krówkowej, masy kajmakowej, Dulce de Leche) 1 tabliczka czekolady do dekoracji Krem: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 1 litr mleka 200 g masła Śmietana: 1/2 litra kremówki 2 kopiaste łyżki cukru pudru Istotna informacja: podane ilości ciastek dotyczą ich zużycia na blaszkę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm, więc jeśli masz inną formę postaraj się ilość ciastek dopasować indywidualnie, pamiętając o tym, że herbatników są dwie warstwy, a krakersów jedna warstwa. Praktycznie do przygotowania jest tylko krem śmietankowy. Zagotuj 3 szklanki mleka. W wysokim naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj pozostałe zimne mleko i mąkę oraz skrobię - zmiksuj tak, aby nie było żadnych grudek. Wlej masę do wrzącego mleka i energicznie mieszając ugotuj gęsty budyń. Zdejmij budyń z ognia i do gorącego dodaj masło - zmiksuj. Odstaw krem do całkowitego wystudzenia. Aby nie powstała "skórka" na jego powierzchni możesz przykleić bezpośrednio do powierzchni kremu folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce, lub po prostu od czasu do czasu podczas studzenia przemieszać masę. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. W formie do ciast wyłożonej pergaminem ułóż 1 warstwę herbatników - jeden ściśle obok drugiego. Na ciastka wylej cały wystudzony krem budyniowy i przykryj drugą warstwą herbatników. Teraz wyłóż rozsmaruj toffi i przykryj warstwą krakersów. Na krakersach równomiernie wyłóż bitą śmietanę i udekoruj startą czekoladą.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: