Więcej zszywek z tablicy

MOJE WYPIEKI

Czekoladowo - orzechowy   t...
Czekoladowo -orzechowy tort...
Pistacja pod  chmurką
Ciasto  orzechowy  cymesik
Imieninowy  tort pistacjowy .
Pistacjowy  ,  tort   imien...
"  Chałwowiec "
Mocno   czekoladowe  ciasto...
Ciasto   Nostalgia
Ciasto   Nostalgia
Jesienna "   Poranna  ...
Jesienny  kaprys .  Tort  z...
Tort ,  Jesienny Kaprys ,  ...
Ciasto  ,  Skarb  Ali  Baby .
Tort
"Tornado "
Ciasto   z  masą  kajmakową...
Urodzinowy   tort orzechowy
Orzechowy   tort  urodzinowy
Borówki   w  makowym  biszk...
Borówki   w  makowym  biszk...
Sernik   aksamitny.
Sernik   aksamitny
Rolada   z  masą  orzechową...
Tort   Pistacjowy
Tort   Pistacjowy
renb

renb

Dodane 10.07 o 15:52
Obserwuj
Renata Borkowska Lewik‎Kuźnia talentów kulinarnych
14 maja · 
 
Dzisiaj u mnie , chyba już wszystkim znana ale pyszna , drożdżówka sypana .

4, 5 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
4 roztrzepane jajka
1 szkl. oleju
3/4 szkl. letniego mleka
10 dkg. drożdży
szczypta soli
Kruszonka
50 g masła
1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
Na dno szerokiej miski stopniowo kruszę drożdże. Następnie daję cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywam lnianą ściereczką, zostawiam w ciepłym miejscu i zapominam na trzy godziny o całej sprawie
Po tym czasie krótko mieszam zawartość miski. Blaszkę o wym. 26 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia, ciasto rozkładam równomiernie. . Na wierzchu ciasta rozcieram kruszonkę. Piekę około 35 minut, w temp. 180 stopni.
Jeżeli ktoś nie wie jak zrobić dobrą kruszonkę ,to należy do miski wrzucić twarde ,czyli zimne masło ,cukier i mąkę i najlepiej rękoma rozkruszyć na drobne kawałki , przechować w lodówce , wyjąć przed posypaniem na ciasto .

Renata Borkowska Lewik‎Kuźnia talentów kulinarnych

14 maja ·

Dzisiaj u mnie , chyba już wszystkim znana ale pyszna , drożdżówka sypana .

4, 5 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
4 roztrzepane jajka
1 szkl. oleju
3/4 szkl. letniego mleka
10 dkg. drożdży
szczypta soli
Kruszonka
50 g masła
1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
Na dno szerokiej miski stopniowo kruszę drożdże. Następnie daję cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywam lnianą ściereczką, zostawiam w ciepłym miejscu i zapominam na trzy godziny o całej sprawie
Po tym czasie krótko mieszam zawartość miski. Blaszkę o wym. 26 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia, ciasto rozkładam równomiernie. . Na wierzchu ciasta rozcieram kruszonkę. Piekę około 35 minut, w temp. 180 stopni.
Jeżeli ktoś nie wie jak zrobić dobrą kruszonkę ,to należy do miski wrzucić twarde ,czyli zimne masło ,cukier i mąkę i najlepiej rękoma rozkruszyć na drobne kawałki , przechować w lodówce , wyjąć przed posypaniem na ciasto .

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: