Zastanów się jak motyw krajobrazu funkcjonował w dziełach autorów pochodzących z różnych epok.


Więcej zszywek z tablicy

ciasto

Wafle z pianką i galaretką
Najlepsze muffinki.Dzis wyp...
Najlepsze ciasto na pizzę
DROŻDŻOWE ROGALE Z MASĄ SEROWĄ
Idealne ciasto na pierogi!
Najprostsze, najszybsze i n...
Seromakowiec bez spodu
KAJMAKOWY SERNIK NA ZIMNO N...
Szybki piernik dietetyczny!
Torcik jeżyk :)
Knoppers-wafelki domowe
Domowe Drożdżówki: TOP 15 P...
Na Galaretkowiec potrzebuje...
Najlepszy przepis na maślan...
Placek na szybko :) przepis...
Chleb dla początkujących
Ciasto „Ptasie Mleczko” 4 d...
Paprykowe bułeczki z parmez...
MILKY WAY - SZYBKIE CIASTO ...
Cudowne ciasto bez pieczeni...
Ciasto jogurtowo – drożdżow...
Kuchenny przelicznik cz.2
Kuchenny przelicznik
Prosty, nieopadający biszkopt
Szybkie ciasto jogurtowe z ...
Wiśniowe orzeźwienie! Czesk...
Angie0503

Angie0503 od anusiek20

Dodane 23.01 o 21:59
Obserwuj
Rogaliki czekoladowo-kokosowe Składniki na starter: 250 ml mleka 2 łyżki cukru 1 op. suszonych drożdży (7 g) Do letniego mleka dodać cukier i drożdże. Poczekać, aż nasz starter ruszy i podwoi swoją objętość. Składniki na ciasto: 3 jaja 250 ml oleju 150 g wiórków kokosowych 3 łyżki kakao Ok.1 kg mąki Zmiksować jaja dodając powoli olej i wyrośnięty starter. Masę podzielić na dwie części. Do pierwszej wsypać wiórki kokosowe i dodać tyle mąki, aby ciasto było lekko ścisłe. Do drugiej masy dodać 3 łyżki kakao i mąkę, wyrabiając ciasto jak poprzednio. Przełożyć porcje ciasta do miseczek, przykrywając je ściereczką i odstawiając, aż powiększą swoją objętość ( myślę, że godzina powinna wystarczyć, ale to zależy od temperatury otoczenia). Po tym czasie, każde ciasto trzeba podzielić na 4 równe części. Wziąwszy pierwszy kawałek ciemnego ciasta, rozpłaszczyć go w dłoniach i rozwałkować go w kształcie koła na lekko posypanym mąką blacie na grubość 3-4 mm. Tak samo postąpić z jasnym ciastem. Na ciemny krążek nałożyć jasny ( teraz nasze ciasto jest bardzo grube) i wałkując, powiększyć nasze koło, przy okazji ciasta się skleją. W oryginalnym przepisie jest, aby rozwałkowane koło podzielić na 12 części ( jak pizzę) Ja, jednak robiłam z połowy porcji i moje koła miały średnicę 17 cm, więc podzieliłam je na 8 części. Każdy powstały trójkąt należy teraz rozwałkować wszerz i wzdłuż, aby była możliwość zwinięcia ciasta w rogalik. Podstawę naszego rogalika lekko nacinamy po środku na 1 cm i całość zwijamy od podstawy do stożka. Końcówkę lekko zwilżamy, aby ładnie skleiła się z ciastem i kształtujemy lekko wygięty rogalik. Odkładamy na blachę wyłożoną matą silikonową albo papierem do pieczenia. Postępujemy tak z pozostałymi trójkątami i ciastem. Wyszło mi 32 mini rogalików, które zmieściłam na dwóch blachach do pieczenia. ( Ciasto podczas pieczenia będzie rosło, wiec należy zachować odstępy) Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec nasze rogaliki 15-20 minut. Przygotować syrop. Syrop: 300 ml wody 300 g cukru 1 ½ torebki cukru waniliowego Cukier rozpuścić w wodzie i gotować, aż się trochę zredukuje ( stanie się gęściejszy) Upieczone rogaliki pokrywamy powstałą pomadą. Kiedy wchłonie się pierwsza warstwa, smarujemy ciastka kolejny raz, tak do wyczerpania syropu. (Pokrycie lukrem utrzymuje nasze rogale dłużej świeże i nadaje im cudownej słodyczy)

Rogaliki czekoladowo-kokosowe Składniki na starter:

250 ml mleka 2 łyżki cukru 1 op. suszonych drożdży (7 g) Do letniego mleka dodać cukier i drożdże. Poczekać, aż nasz starter ruszy i podwoi swoją objętość. Składniki na ciasto: 3 jaja 250 ml oleju 150 g wiórków kokosowych 3 łyżki kakao Ok.1 kg mąki Zmiksować jaja dodając powoli olej i wyrośnięty starter. Masę podzielić na dwie części. Do pierwszej wsypać wiórki kokosowe i dodać tyle mąki, aby ciasto było lekko ścisłe. Do drugiej masy dodać 3 łyżki kakao i mąkę, wyrabiając ciasto jak poprzednio. Przełożyć porcje ciasta do miseczek, przykrywając je ściereczką i odstawiając, aż powiększą swoją objętość ( myślę, że godzina powinna wystarczyć, ale to zależy od temperatury otoczenia). Po tym czasie, każde ciasto trzeba podzielić na 4 równe części. Wziąwszy pierwszy kawałek ciemnego ciasta, rozpłaszczyć go w dłoniach i rozwałkować go w kształcie koła na lekko posypanym mąką blacie na grubość 3-4 mm. Tak samo postąpić z jasnym ciastem. Na ciemny krążek nałożyć jasny ( teraz nasze ciasto jest bardzo grube) i wałkując, powiększyć nasze koło, przy okazji ciasta się skleją. W oryginalnym przepisie jest, aby rozwałkowane koło podzielić na 12 części ( jak pizzę) Ja, jednak robiłam z połowy porcji i moje koła miały średnicę 17 cm, więc podzieliłam je na 8 części. Każdy powstały trójkąt należy teraz rozwałkować wszerz i wzdłuż, aby była możliwość zwinięcia ciasta w rogalik. Podstawę naszego rogalika lekko nacinamy po środku na 1 cm i całość zwijamy od podstawy do stożka. Końcówkę lekko zwilżamy, aby ładnie skleiła się z ciastem i kształtujemy lekko wygięty rogalik. Odkładamy na blachę wyłożoną matą silikonową albo papierem do pieczenia. Postępujemy tak z pozostałymi trójkątami i ciastem. Wyszło mi 32 mini rogalików, które zmieściłam na dwóch blachach do pieczenia. ( Ciasto podczas pieczenia będzie rosło, wiec należy zachować odstępy) Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec nasze rogaliki 15-20 minut. Przygotować syrop. Syrop: 300 ml wody 300 g cukru 1 ½ torebki cukru waniliowego Cukier rozpuścić w wodzie i gotować, aż się trochę zredukuje ( stanie się gęściejszy) Upieczone rogaliki pokrywamy powstałą pomadą. Kiedy wchłonie się pierwsza warstwa, smarujemy ciastka kolejny raz, tak do wyczerpania syropu. (Pokrycie lukrem utrzymuje nasze rogale dłużej świeże i nadaje im cudownej słodyczy)

Polubili: paciorek17
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: