Omówienie głównych problemów i tematyki „Syzyfowych prac” Stefana Żeromskiego


Więcej zszywek z tablicy

Jedzonko

Naleśniki z Pieczarkami i S...
Zapiekanka ziemniaczana z m...
Pstrąg z masłem, koperkiem ...
Kurczak duszony z młodymi z...
Proste ciasto z rabarbarem ...
Składniki na ciemną masę: 2...
pyszne ciasto na gofry. Pol...
Leniwe - podstawowy przepis...
Sałatka z kurczakiem i sere...
Zapiekane tortille z kurcza...
Zapiekanka z tortellini. Pr...
Grzanki z mozzarellą
Chrupiące pieczarki w serow...
Kurczak w sosie śmietanowo-...
SMAŻONE KANAPKI Z SZYNKĄ I ...
Składniki 300g mrożonego lu...
Najlepsze brownie na świeci...
GORĄCA CZEKOLADA W 10 MINUT...
Rogaliki drożdżowe z nadzie...
Rogaliki kryzysowe - z trze...
NAJLEPSZE SPAGHETTI BOLOGNE...
Chleb faszerowany serem i m...
Kuleczki ziemniaczane w pan...
domowa zupa krem z brokuł/g...
...
Przepyszny kurczak w sosie ...
Cytrynowa1

Cytrynowa1

Dodane 21.01 o 18:03
Obserwuj
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem serowym 3 szklanki maki pszennej 100 g cukru 1 paczuszka drożdży instant (albo 25 g świeżych drożdży) 130 g roztopionego masła 1 szklanka ciepłego mleka 4 żółtka 1/4 łyżeczki soli Nadzienie: 300 g gęstego twarożku naturalnego 1 żółtko 20 g budyniu waniliowego albo śmietankowego (proszek) garść rodzynek (niekoniecznie) cukier z wanilią do smaku Oraz: 1 białko 2 łyżki mleka cukier puder do oprószenia ewentualnie lukier albo polewę czekoladową Ciasto: Do miski przełóż przesianą mąkę, dodaj cukier, suche drożdże oraz sól. Wszystko razem wymieszaj. Żółtka wymieszać z letnim (nie gorącym!) mlekiem i przestudzonym rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie wymieszaj, następnie zagnieć ciasto do momentu, aż przestanie się kleić i zacznie samo odchodzić od dłoni. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto podziel na cztery części. Z każdej części rozwałkuj okrąg i podziel na trójkąty (u mnie osiem). Na szerszej części trójkąta połóż kleks masy serowej, następnie zaczynając od szerszej strony zwijaj zgrabne rogaliki, tak aby końcówka rogalika była pod spodem. Przygotowane rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na kilkanaście minut, aby rogaliki wyrosły. Posmaruj białkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut, do momentu, aż rogaliki się zarumienią. Po upieczeniu rogaliki przestudź i posyp cukrem pudrem.

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem serowym 3 szklanki

maki pszennej 100 g cukru 1 paczuszka drożdży instant (albo 25 g świeżych drożdży) 130 g roztopionego masła 1 szklanka ciepłego mleka 4 żółtka 1/4 łyżeczki soli Nadzienie: 300 g gęstego twarożku naturalnego 1 żółtko 20 g budyniu waniliowego albo śmietankowego (proszek) garść rodzynek (niekoniecznie) cukier z wanilią do smaku Oraz: 1 białko 2 łyżki mleka cukier puder do oprószenia ewentualnie lukier albo polewę czekoladową Ciasto: Do miski przełóż przesianą mąkę, dodaj cukier, suche drożdże oraz sól. Wszystko razem wymieszaj. Żółtka wymieszać z letnim (nie gorącym!) mlekiem i przestudzonym rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie wymieszaj, następnie zagnieć ciasto do momentu, aż przestanie się kleić i zacznie samo odchodzić od dłoni. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto podziel na cztery części. Z każdej części rozwałkuj okrąg i podziel na trójkąty (u mnie osiem). Na szerszej części trójkąta połóż kleks masy serowej, następnie zaczynając od szerszej strony zwijaj zgrabne rogaliki, tak aby końcówka rogalika była pod spodem. Przygotowane rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na kilkanaście minut, aby rogaliki wyrosły. Posmaruj białkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut, do momentu, aż rogaliki się zarumienią. Po upieczeniu rogaliki przestudź i posyp cukrem pudrem.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: