Rogaliki drożdżowe z nadzieniem serowym 3 szklanki
maki pszennej 100 g cukru 1 paczuszka drożdży instant (albo 25 g świeżych drożdży) 130 g roztopionego masła 1 szklanka ciepłego mleka 4 żółtka 1/4 łyżeczki soli Nadzienie: 300 g gęstego twarożku naturalnego 1 żółtko 20 g budyniu waniliowego albo śmietankowego (proszek) garść rodzynek (niekoniecznie) cukier z wanilią do smaku Oraz: 1 białko 2 łyżki mleka cukier puder do oprószenia ewentualnie lukier albo polewę czekoladową Ciasto: Do miski przełóż przesianą mąkę, dodaj cukier, suche drożdże oraz sól. Wszystko razem wymieszaj. Żółtka wymieszać z letnim (nie gorącym!) mlekiem i przestudzonym rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie wymieszaj, następnie zagnieć ciasto do momentu, aż przestanie się kleić i zacznie samo odchodzić od dłoni. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto podziel na cztery części. Z każdej części rozwałkuj okrąg i podziel na trójkąty (u mnie osiem). Na szerszej części trójkąta połóż kleks masy serowej, następnie zaczynając od szerszej strony zwijaj zgrabne rogaliki, tak aby końcówka rogalika była pod spodem. Przygotowane rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na kilkanaście minut, aby rogaliki wyrosły. Posmaruj białkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut, do momentu, aż rogaliki się zarumienią. Po upieczeniu rogaliki przestudź i posyp cukrem pudrem.
Użytkownicy także przypinają: