kawka1

kawka1

Dodane 8.10 o 20:37
Obserwuj
Rolada drożdżowa


Ciasto:

    mąka
    25 dag

    masło 82%
    5 dag

    cukier
    5 dag

    jajko
    1 sztuka

    mleko
    1/3

    drożdże
    1.5 dag

    sól
    1 szczypta

Nadzienie do rolady:

    dżem truskawkowy
    20 dag

    śliwki
    20 dag

Drożdże pokruszyć​ i wymieszać z łyżką cukru i mąki. Dodać letnie mleko i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski dodać pozostałą mąkę cukier sól. Dodać rozczyn i rozpuszczone przestudzone masło. Wszystko wymieszać i zagnieć gładkie dość gęste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać trochę mąki. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek.

Następnie posmarować marmoladą lub dżemem. Na cieście układamy rzędami plastry śliwek. Całość zwiń w roladę.

Przełożyć wszystko do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Górę ciasta można posypać cukrem pudrem. Uważajmy. aby w cieście nie powstały dziury. Jak dla mnie ciasto wyszło super.

Rolada drożdżowa



Ciasto:

mąka
25 dag

masło 82%
5 dag

cukier
5 dag

jajko
1 sztuka

mleko
1/3

drożdże
1.5 dag

sól
1 szczypta

Nadzienie do rolady:

dżem truskawkowy
20 dag

śliwki
20 dag

Drożdże pokruszyć​ i wymieszać z łyżką cukru i mąki. Dodać letnie mleko i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski dodać pozostałą mąkę cukier sól. Dodać rozczyn i rozpuszczone przestudzone masło. Wszystko wymieszać i zagnieć gładkie dość gęste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać trochę mąki. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek.

Następnie posmarować marmoladą lub dżemem. Na cieście układamy rzędami plastry śliwek. Całość zwiń w roladę.

Przełożyć wszystko do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Górę ciasta można posypać cukrem pudrem. Uważajmy. aby w cieście nie powstały dziury. Jak dla mnie ciasto wyszło super.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: