Już 10.07.2020 o 20:00 pierwszy live sprzedażowy. Zapisz się tutaj i wykorzystaj super okazje!

Więcej zszywek z tablicy

Rolady na słodko

Rolada biszkoptowa-przepis ...
Niesamowita rolada bezowa z...
ROLADA BEZOWA Z MALINAMI Be...
rolada z bitą śmietaną jajk...
Rolada bezowa z jeżynami Sk...
Ależ to jest pyszne! Budape...
Rolada biszkoptowa Raffaello
Rolada z truskawkami Rolada...
Kakaowa rolada z kremem ban...
Rolada kokosowa Na biszkopt...
Rolada Bounty bez pieczenia
rolada Składniki (ciasto): ...

Więcej zszywek ze źródła

jestsmak.blogspot.com

Muszle faszerowane twarogie... Francuskie paszteciki szpin... Pikantny omlet hiszpański 
... Faszerowane pieczarki 

Skł... Szybkie kalmary z majonezem... Orkiszowe placki z cukinii ... Śledzie solone w śmietanie ... Śledzie po kaszubsku



   ... Śledzie po góralsku 


    ...

Rolada kokosowa Na biszkopt (wszystkie składniki powinny

być w temperaturze pokojowej): 3 duże jajka 50 g drobnego cukru (u mnie zwykły) 40 g mąki pszennej 40 g skrobi (mąki) ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Na krem(wszystkie składniki powinny być schłodzone): 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kokosowej 22% (u mnie 100ml mleka kokosowego)* ¾ szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka likieru Malibu (u mnie inny likier kokosowy) 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: płatki kokosowe do posypania (u mnie wiórki kokosowe) cukier puder do oprószenia *za radą Doroty, użyłam mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce) zamiast śmietanki. Jednak po wylaniu wody kokosowej, samej śmietanki zostało mi o wiele mniej (ok. 100ml), więc tylko tyle użyłam. Przygotowanie: W celu przygotowania biszkoptu oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodając szczyptę soli. Stopniowo dodawać cukier, następnie po jednym żółtku i dalej ubijać. Mąki przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy i delikatnie, ale zdecydowanie wmieszać. Ciasto przełożyć na blachę (o wymiarach 43x28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 12 minut. Uwaga: standardowa płaska blacha do piekarnika ma wymiary 43x33 cm. Aby uzyskać jeden bok krótszy, zrobiłam rant z papieru do pieczenia. W ten sposób możemy stworzyć dowolny, potrzebny nam rozmiar formy. Polecam ten sposób! Upieczony biszkopt przełożyć (wierzchem do dołu) na bawełnianą ściereczkę (lub lniany ręcznik) posypaną cukrem i delikatnie usunąć papier do pieczenia. Roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku razem z ręcznikiem i odstawić do wystudzenia. Uwaga: Dodatkowo przed zwinięciem rolady, położyłam na ciasto mocno wilgotną ściereczkę. Ten sposób sprawdził mi się już wcześniej – biszkopt jest dzięki temu bardziej elastyczny. W celu przygotowania kremu, umieścić w misie miksera serek mascarpone, śmietanę kokosową, likier i cukier puder. Krótko zmiksować, do połączenia składników. Pod koniec miksowania dodać wiórki kokosowe. Chłodny biszkopt odwinąć, usunąć ściereczkę. Krem wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Zwinąć roladę, w taki sam sposób jak wcześniej. Schłodzić w lodówce przez min. 4 godziny (ja od razu ukroiłam sobie kawałek :P). Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem i płatkami (lub wiórkami) kokosowymi. Przechowywać w lodówce.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY